С 15 задържани лица в срок до 24 часа, 8 повдигнати обвинения и 3 бързи производства приключи Специализираната полицейска акция на територията на Община Свищов. Това каза по време на брифинг директорът на ОДМВР-Велико Търново ст. комисар Димитър Машов, предаде Радио „Фокус“-Велико Търново. Той уточни, че акцията се е провела под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново и е реализирана в изпълнение на указанията на Главен прокурор за решителни мерки срещу битовата престъпност в малките населени места.

„В хода на операцията бяха проверени 98 моторни превозни средства, както и 147 лица, като от тях 43 са лица, представляващи интерес за полицията и 11 знакови фигури. Задържани в срок до 24 часа са 15 лица. В това число влизат петима души, на които са повдигнати обвинения за причиняване на средна телесна повреда. Задържани са и две криминално проявени лица, едно от които е осъждано. След работата с тях беше установено, че са извършители на шест кражби от вилни имоти на територията на град Свищов. Те са задържани за срок от 24 часа, като част от инкриминираните вещи са намерени. Към момента се работи със задържаните. Установени са някои от собствениците на имотите. Едно лице е обявено за издирване заради две престъпления. Той е от категорията на лицата с две и повече неприключени досъдебни производства. Същият се издирваше за престъпленията и съвместно с партньорските служби на Дирекция „Международно сътрудничество“ лицето беше задържано на територията на Федерална република Германия, приведено е в Република България, а вчера му бяха повдигнати обвинения за противозаконно отнемане на МПС и за кражба на гориво. В момента е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Установени са и три случая на държане на акцизни стоки без поставен български акцизен бандерол, за които са образувани три преписки. Установени са още три престъпления за кражба на дърва, но са в малки количества. Задържано е и едно лице, на което вчера е повдигнато обвинение за притежание на наркотични вещества“, обясни ст. комисар Машов.

Директорът на ОДМВР-Велико Търново уточни, че в рамките на операцията са съставени 68 фиша и 4 акта по Закона за движение по пътищата, 6 акта по Закона за българските лични документи, а заснетите превишения на скоростта са 55. Ст. комисар Машов посочи, че са образувани три бързи производства като две от тях са за притежание на наркотици и едно за кражба на дърва за огрев.