Маринела Арабаджиева няма да бъде освободена от ареста, както реши Специализираният наказателен съд на 18 февруари. Това става ясно от определение на втората и последна инстанция, което е от края на седмицата.

Маринела Арабаджиева е подсъдима за участие в престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, заедно със съпруга си и служители от холдинга. На разпоредителното заседание спецсъдът е прекратил делото срещу тях и го е върнал на прокуратурата. Изпратено е и запитване до Испания за кои точно престъпления са екстрадирани Арабаджиеви у нас, защото те могат да бъдат съдени само за тези, описани в европейската заповед за задържане. Колегите им от втората обаче решават, че делото ще продължи, а отговорите от Испания могат да се получат и докато процесът е в ход, съобщи 24 часа

Освен това Апелативният специализиран наказателен съд е отменил и намаляването наполовина на паричната гаранция, с която синът на Арабаджиеви Вълчо е на свобода - от 500 хил. лв. на 250 хил. лв. Той е подсъдим само за пране на пари. Съдът посочва, че сумата е внушителна - 5,4 млн. лв., а гаранцията за свободата му е адекватна за размера на щетата от престъплението. Протестът на прокуратурата се оказва решаващ за обрата по изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите.

Според държавното обвинение все още има опасност Маринела Арабаджиева да се укрие, както това става през лятото на 2018 г. Тогава тя и съпругът ѝ Ветко Арабаджиев бяха обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол и ги заловиха 7 месеца по-късно в къщата на приближения им Георги Семерджиев-Жоро Шопа. Той беше обвинен за укривателството им. Едва през лятото на 2019 г. е обвинен и за член на престъпната група.

Изненадващо преди месец Жоро Шопа се предаде в прокуратурата и беше освободен с гаранция от 50 хил. лв. - 10 пъти по-малка от тази на Вълчо Арабаджиев. С решението да остави Маринела Арабаджиева в ареста Апелативният специализиран наказателен съд е анализирал и документите за здравословното ѝ състояние. Изводът намагистратите е, че въпреки заболяванията тя може да остане задържана под стража.