Кондукторът Кольо Колев, който вече е подсъдим за убийството на своя познат Тони Тоневски в Кючука, поиска мярката му за неотклонение да бъде изменена в „домашен арест”. Това стана по време на днешното разпоредителното заседание в Пловдивския окръжен съд. 56-годишният Колев е в ареста вече повече от 9 месеца, а според адвокатът му здравословното му състояние се е влошило.

Убийството беше извършено на 8 юли 2023 г. в Кючук Париж. Според обвинителният акт Кольо Колев умишлено е умъртвил Тони Тоневски, на 60 години, като смъртта е настъпила на 14 юли 2023 г. Обвинение срещу Колев е за умишлено убийство и предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години. Той е с богато криминално досие и е мноо кратно осъждан.

По делото е изяснено, че двамата мъже се познавали и често употребявали алкохол в квартално заведение. На 8 юли 2023 г. се срещнали отново там, като между тях възникнал конфликт. Причината била, че Кольо Колев отказал да даде цигара на Тоневски. Последният го ударил в лицето, след което двамата излезли навън. Там Колев нанесъл побой на другия мъж. Удрял го с юмруци и ритници по главата и тялото. Тони Тоневски успял да стигне до квартална градинка, където легнал близо до пейка. Случайни минувачи видели, че той имал травми по главата и подали сигнал на тел. 112. Пострадалият бил откаран в болница, където починал от нараняванията си на 14 юли 2023 г.

Пиянски скандали: Две убийства от лятото на 2023 г. влизат в Пловдивския съдТошо Кръстев и Кольо Колев се изправят пред Темида, грози ги до 20 години затвор

Според адвоката на Кольо Колев в обвинителния акт има множество грешки относно описанието на фактическата обстановка и се създава неяснота за какво престъпление следва да носи отговорност Колев.

„Посочено е, че деянието е извършено с пряк умисъл и е осъзнавал, че ще настъпи смърт. После е описано, че не искал да му нанесе побой, но му е нанесъл увреждане, довели до смъртта”, каза адвокат Пенев. Според него не е ясно дали е искал да го убие или набие. Неясни са мотивите, описани в обвинителния акт, което от своя страна би попречило на подсъдимия да разбере дали го съдят за умишлено убийство или за нанасяне на побой.

Според магистратите обаче ясно е описано, че „умисълът за нанасяне на телесна повреда е нараснал в умисъл за лишаване от право на живот” и делото не би трябвало да бъде връщано.

Съдът отказа да измени и мярката за неотклонение на Кольо Колев, предвид тежкото умишлено престъпление в което е обвинен.

Заседанието премина без присъствието на сина на убития мъж, макар че Венци Тоневски е бил редовно призован за делото. Така той не се конституира като частен обвинител срещу убиецът на баща си.

Процесът срещу Колко Колев ще протече по обшия ред с разпит на общо 17 свидетели и 4 вещи лица. Те трябва да бъдат разпитани в две поредни заседания – на 10 май и 4 юни.

Кольо Колев е опитал да прикрие, че е извършил престъплението в Кючука

Изправят пред съда Кольо Колев, убил приятел в Кючука