Двамата затворници Мартин Митев - Кабуто и Калоян Алексиев, обвинени, че са  нападнали и обрали друг обитател на зандана в Пловдив, ще получат своите присъди. След приемането на всички доказателства по случая, председателят на съдебния състав даде ход на заключителните речи на защитниците и прокуратурата.

Преди да се пристъпи към пледоариите, адвокат Каварджикова – представител на Алексиев поиска отново да се направи опит за издирването на един от свидетелите. Васил Апостолов продължава да не приема призовките, а дъщеря му не го е виждала и чувала с месеци. Защитата поиска още да се назначи съдебно-психологична експертиза на пострадалия затворник Калин Витанов, която да отговори дали същият има склонност да лъже. Исканията на Каварджикова обаче останаха без уважение.

Пръв думата взе прокурорът по делото – Борис Мендев. Той поиска от съда Алексиев и Митев да бъдат признати за виновни. Според него най-справедливото наказание спрямо тях би било в пределния минимум, предвиден по този член на закона към който са привлечени като обвиняеми.

Мендев представи част от свидетелските показания, които накланят везната в полза на тезата му. Той прочете и разказите на разпитаните надзиратели и вещи лица. От думите му става ясно, че спрямо Алексиев е започнала прокурорска проверка за склоняване към лъжесвидетелстване. Мендев визираше показанията на лишен от свобода – Вратцов, който пред магистратите призна, че Калоян го е карал да свидетелства в негова полза и да излъже на кой е откраднатият телефон.

Пледоария като за рекорд представи адвокат Запрянов, защитник на Мартин Митев. Близо два часа юристът прикова вниманието на присъстващите в залата. Той започна с лирическо отклонение, а именно какви са правата и задълженията на съдебните заседатели. На няколко пъти председателят на съдебният състав Розалия Шейтанова помоли адвокат Запрянов да продължи по същество, но с висок тон той я прекъсваше и продължаваше.

Защитникът поиска оправдателна присъда за клиента си. Според него в обвинителния акт не са описани вещите, за които се твърди, че са откраднати. Запрянов изтъкна и факта, че телефонът и часовникът, са забранени в пределите на затвора и поради тази причина не може да се говори за инкриминирано деяние.

Що се отнася до нанесената телена повреда, Запрянов наведе под съмнение думите на ограбения сводник – Витанов, като заяви, че травмата на пръста може да  е получена след грабежа или сам да си е причинил такава.

„От данните по делото имаме сведения, че клиентът ми и Витанов не са имали добри взаимоотношения. Мартин е бил преместен в друга стая по негово желание именно заради неразбирателство. Оказва се, че и Витанов таи лоши чувства към Кабуто и най-вероятно е натопил клиента ми с цел отмъщение. Аз вярвам на версията, представена от подсъдимите, а именно, че още в самото начало телефонът е бил техен. Направили са сделка с Витанов, която последният не е изпълнил и са се върнали да си вземат обратно телефона. Пак се връщам на телефона. Никой не е отговорил на въпросите от къде е, на кого е, кой го е вкарал в затвора?”, каза адвокат Запрянов.

След него бе дадена думата и адвокат Каварджикова, която също пледира за невинност спрямо клиента й – Калоян Алексиев .

Очаква се съда да вземе решение спрямо двамата обвиняеми. Още днес те ще научат съдбата си. Спрямо тях е повдигнато обвинение по член 199, а именно грабеж в съучастие, при който е употребена сила. Според закона за това деяние ги грози затвор от 5 до 15 години.