Интернет измамник се опита да източи 100 000 лева от сметката на община Дупница. Опитът е бил добре обмислен и предварително режисиран, тъй като е използвано името на фирма, с която Общината има подписан договор за услуги. Въпреки това, измамата е предотвратена.

Опитът за измама е от миналата седмица, когато в един от служебните имейли на общината постъпва писмо от фирма, с която община има сключен договор за доставка на услуга, че променя банковата си сметка. Малко по-късно служителите на общината нареждат тези 100 000 лв.

Впечатление за евентуална нередност отчитат служителите на банката. Те алармират община Дупница, от там се свързват с доставчика на услугата, който потвърждава, че това е опит за измама.

Специалисти по киберпрестъпност казват, че трябва да бъдем внимателни, защото престъпниците в интернет стават все по-изобретателни. Общината е предприела мерки това повече да не се случва.

"Разпоредил съм вътрешна проверка, забранил съм ползването на кореспонденция през имейли", каза кметът на Дупница Първан Дангов пред БНТ.