Гръцкият гражданин, обвинен в убийство на 80 -годишна жена в Пирея и арестуван в Пловдив, остава в ареста. Това постанови Апелативен съд - Пловдив. 

Припомняме, че Георгиос Д./44/ живее в Пловдив и е със статут на чужденец, продължително пребиваващ в България. Убийството е извършено на 21 ноември 2018 г. Георгиус и негова близка  приятелка, която е 39-годишна българка, са нападнали възрастната жена в дома й. 

Информация за нея била подадена от съсед, който им казал , че пенсионерката има много пари. Той Двамата изненадали старицата в дома й, завързали ръцете и краката й и я измъчвали. Накрая я намушкали с нож и избягали с няколко пръстена. По-късно продали бижутата за сумата от ...39 евро. 

Умиращата жена била открита от свой близък, който извикал линейка. Тя е откарана в болница, но там починала от раните си. След убийството Георгиус и приятелката му избягали. 

Според гръцкото законодателство се касае за тежки углавни престъпления, за които се предвиждат доживотен затвор за убийството и лишаване от свобода от 5 до 20 години за грабежа.

Апелативните магистрати постановиха, че предвид тежките обвинения и наказанията за тях, адекватна е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, до фактическото му предаване на държавата, издала Европейската заповед за арест.

Опасността Георгиос да се укрие е налична, с оглед високата обществена опасност на деянията, визирани в Европейската заповед за арест /ЕЗА/ и, съответно, максималните предвидени наказания.

Определението е окончателно.

Грък, изтезавал и убил старица, е арестуван в ПловдивЗаедно с приятелката си българка, Георгиус нападнал възрастната жена в дома й Пирея