Лазар Влайков се прибира вкъщи. Районният съд в Пазарджик днес наложи мярка за неотклонение „парична гаранция” срещу него. Общинският съветник е обвинен в неправомерно носене на оръжие, заради което се е стигнало до смъртта на 47-годишен мъж в ресторант в село Виноградец.

От днешното заседание стана ясно, че 6-годишният Юри е признал, че е стрелял с оръжието. 

Днешният ден започна с прехвърляне на топката за това кой съд в Пазарджик трябва да гледа мярката на Лазар Влайков. Съдия от Окръжния съд заяви, че то е в компетенциите на Районния и го прати там. Така в следобедните часове мярката най-накрая започна.

За да подкрепят Влайков, в съда дойдоха жена му и синът му. Самият той и адвокатът му - Елвира Панкова, отказаха коментар по случая.

Според събраните доказателства Лазар Влайков е предоставил пистолет на малолетно лице - 6-годишния Юри. Освен това е имал алкохол в кръвта по време на използването на оръжието, внесъл е лично оръжие и боеприпаси в обществено заведение, а също така има и обосновано предположение да е съучастник в извършеното престъпление, посочи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

Според част от разпитаните 13 свидетели оръжието на престъплението е негово, законно притежавано, и той е стрелял с него. По думите на прокурора, детето също твърди, че пистолетът му е бил предоставен от Влайков. 6-годишното дете по време на разпита пред съдия е казало, че пистолетът му е предоставен от „човек с кожено яке“. Единственият човек с кожено яке по време на празненството е бил Лазар Влайков.

Детето също така твърди, че то е изстреляло фаталния куршум. Свидетелските показания са противоречиви.

За така повдигнатото обвинение Влайков може да получи между 3 и 10 години затвор. В нощта на инцидента Лазар Влайков е употребил алкохол. В кръвта му били отчетени 0,76 промила, което означава, че изобщо не е трябвало да носи пистолета глок със себе си. От прокуратурата вчера коментираха, че е възможно срещу Влайков да бъдат повдигнати още обвинения. Още се чакат резултатите от назначените 5 експертизи по делото, които трябва да покажат кой е произвел фаталния изстрел, убил Атанас Тонкев – самият Влайков или 6-годишният му племенник.