Ръководителят на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР обяви, че проведената специализирана операция по задържането на разследващи полицаи от ГПУ „Калотина“ с подкуп е контролирана лично от министъра на вътрешните работи. Единият от задържаните е бил наблюдаван от дълго време.

Разследващите са установили контакт със заподозрените под претекст, че те са застрашени и им помагат, което дава съответния оперативен ефект. Така, благодарение на отличната оперативна работа,  подкупните служители са задържани с белязани суми. Ст.комисар Банков уточни, че единият от тях е с над 10-годишен стаж като разследващ полицай, бил е наблюдаван от дирекция „Вътрешна сигурност“ заради нееднократни сигнали срещу него за злоупотреба със служебно положение.

Той и колегата му са действали екипно, спрямо двамата са прилагани СРС-та, за участие в престъпната схема е задържана и жена, управител на заведение. За разкриването на корупционната схема принос имат и самите ощетени лица, допълни още директорът на „Вътрешна сигурност“ и  призова в случай на корупционни практики гражданите да сигнализират в МВР. По думите му това разследване е красноречив пример за сътрудничеството между МВР и изпълнителната власт. Ст. комисар Стефчо Банков още веднъж заяви твърдата воля на ръководството на МВР за отстраняване на корупционни практики и връщането на доверието в системата.

Към наказателна отговорност са привлечени двама служители с дългогодишен стаж в системата, допълни  Ангел Илиев, изпълняващ функцията ръководител на Специализираната прокуратура. Той посочи, че те са злоупотребявали с имената на магистрати от София-област, за да създадат впечатление, че искат парите с цел да уредят дела или лично за магистрати. Съдът е приел, че има налични доказателства, че задържаните могат да извършат ново престъпление или да повлияят не свидетели или на хода на производството, търсейки контакт с действащи свои колеги. На тримата задържани са наложени мярки за неотклонение "подписка".  Специализираната прокуратура е протестирала определението на съда за налагането на най-леките мерки за неотклонение.