Двама от хванатите преди дни с няколко вида наркотици в Изгрев  са разследвани от началото на тази година. Това стана ясно на вчерашното заседание, проведено в Окръжен съд- Пловдив. Илия Камберов-Доне и съучастникът му Милен Стоянов бяха арестувани в началото на седмицата след акция на отдел Криминална полиция- Пловдив. При обиск кириминалистите откриха- 1 килограм хероин, малко количество кокаин, марихуана и "бонзай", предназначени за разпространение. Арестувана като съучастник беше и жената на Камберов – Бахар, която по-късно е пусната от ареста под парична гаранция.

Акция на Криминална полиция! Заловиха трима в Изгрев с четири вида наркотициИззетата дрога е била хероин, кокаин, марихуана и Бонзай

Вчера двамата мъже бяха доведени в съда с белезници и поискаха от магистратите да им бъде наложена по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража”.  

Прокурор Димитър Молев обаче пожела искането на Окръжна прокуратура за оставянето на обвиняемите в ареста да бъде потвърдено. Той спомена, че се касае за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда затвор над 5 години. Въпреки, че разследването в начална фаза, държавното обвинение смята, че има достатъчно доказателства, от които става ясно, че 47-годишният Камберов  и 44-годишният съучастник  са съпричастни към престъплението. 

Прокурор Молев разкри подробности около разследването, като стана ясно, че след ареста са били претърсени множество имоти и автомобили, от които са иззети различни видове наркотици, мобилни телефони и електронни везни. По думите на Молев двамата обвинеми са се занимавали с разпространение на дрога от месеци, като тази информация е достигнала до полицаи от отдел Криминална полиция, които са тръгнали по следите им още в началото на годината. След дълго разследване срещу Илия и 44-годишния Милен Стоянов, на 5-ти юни криминалистите са получили информация, че приятелят на Камберов ще транспортира до Пловдив голямо количество дрога от Калофер. Пакетът е бил предназначен именно за другия обвиняем.

При влизането на обвиняемия в града, той е спрян за проверка от полицията. След извършеното претърсване на автомобила е открит 1 килограм хероин, разпределен в два пакета. След това полицията се е запътила към мястото на уговорената среща между двамата мъже. Когато са пристигнали в офиса на автокъщата, в която арестувания с дрогата работи, криминалистите заварили и обвиняемия Камберов. При обиска на аудито, с което се е придвижвал той, била открита сумата от 38 хиляди лева и малко количество наркотици. След това полицаите са изършили претърсване и в апартамента му, където отново е открита дрога и е задържана жена му Бахар, като съучастник в притежанието. 

Прокурор Молев пожела от съда да се обърне внимание и на това, че когато обвиняемият съучасткик на Илия е спрян за проверка не е оказал никакво съдействие на служителите от МВР, а напротив съпротивлявал се е. Той е имал в себе си и огнестрелно оръжие. В тази връзка държавното обвинение смята, че ако двамата мъже бъдат пуснати от ареста, има голям шанс да извършат друго престъпление или да се укрият.

Защитата на 44-годишния Милен Стоянов, адвокат Иван Стоянов спомена, че не може да бъда казано категорично  дали клиентът му е държал наркотика с цел разпространение. Той се позова на това, че в дома на мъжа не е открито друго количество наркотици. Според юриста става въпрос само за предположения, които се извеждат от разпит на разследващ полицай от Криминална полиция, който е изложил СРС-та. По думите на адвокат Стоянов по делото не са запознати с тях, за да се види какво се е случвало по време на срещите между двамата обвинямеми. Той изтъкна, че другият подсъдим- Илия е бил дългогодишен клиент в автокъщата. Така защитата поиска по-лека мярка за обвиняемия, а в мотивите си добави, че подзащитният му е с много добри характеристични данни и е единственият, който може да се грижи за непълнолетния си син. 

Според адвокат Снежанка Почева от тези налични доказателства няма как да стане ясно, че клиентът й е замесен в престъплението, защото няма данни, че на въпросната дата той е имал уговорка с другия обвиняем. Тя допълни, че всичко е в сферата на предположенията, като по думите й наркотикът може да е бил за лична употреба, а не да бъде предаден на Камберов.  Относно голямата сума, открита в автомобила на клиента й, адвокат Почева спомена, че е била в аудито с цел да го закупи. Що се касае до второто обвинение на Камберов, адвокатката каза, че се признава за виновен, като наркотиците, които е държал в дома си са били за лична употреба, а не за разпространение. Адвокат Почева пожела от магистратите мярка за неотклонение "парична гаранция" или "подписка" и каза, че няма опасност клиентът й да се укрие или да извърши друго престъпление. Тя изтъкна, че здравословното му състояние също не е добро.

"Искам лека мярка, за да се лекувам", завърши обвиняемият Илия Камберов.

След като съдът изслуша страните по делото и взе предвид всички доказателства, категорично каза, че има предположение за съпричастност на двамата мъже в престъплението. Магистратите споменаха, че е установено за поредица от срещи между обвиняемите. Така Окръжен съд- Пловдив реши да остави в ареста двамата обвиняеми, защото е налице опасност да се укрият и да извършат друго престъпление.