Фалстарт на поредния опит за даване на ход на делото срещу близнаците Динкови, задържани за убийството на Митко в Цалапица.  Защитата на двамата братя адвокат Званчева, пожела да бъде изменено определението за изчакването на разпита на Рангел Бизюрев, защото обвиняемите са пожелали съкратено съдебно следствие-самопризнание на фактите от обвинителния акт , за което не е нужно събирането на нови доказателства. Според юриста това е недопустимо.

“За да внесеш един обвинителен акт, за теб обективната истина трябва да бъде изяснена”, каза адвокатът извън съдебната зала. По думите й събирането на нови доказателства и чакането на разпит, предвид, че съдът е позволил съкратено следствие, се явява процесуална грешка.

Според внесения в съда обвинителен акт,  обвинението на близнаците  е по чл.294, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК, за лично укривателство. За това престъпление законът предвижда лишаване от свобода до пет години. Близките на Митко не са съгласни с държавното обвинение, защото смятат, че Динкови не са укриватели, а съучастници в убийството. 

Държавното обвинение пожела делото да бъде гледано по общия ред, за да бъде разпитан Рангел Бизюрев. Съдът намира, че на този етап няма да бъде дадено начало на съдебното следствие , за да бъде изчакан единствения свидетел по делото. По думите му този разпит е възможен в близък период от време.

Адвокат Званчева пожела Динкови да бъдат пуснати от ареста, защото не са лица с обществена опасност. Тя добави, че не биха се укрили или извършили друго престъпление.

“Тази мярка за неотклонение се превръща в репресия”, добави защитата.

Съдия Боян Кюртов обаче потвърди мярката за неотклонение “задържане под стража” на двамата близнаци Динкови. Близките на Митко продължават да искат и нов следствен експеримент. Това обаче зависи от показанията на обвинения за убийството Рангел Бизюрев.

Съдът заяви, че това е последна възможност да се осигури разпитът на Бизюрев.

По-рано днес главният секретар на МВР заяви, че миналата седмица Рангел Бизюрев е бил изправен пред съд.

"Първата съдебна инстанция е уважила искането за екстрадиция, надяваме се след обжалването съвсем скоро да го получим обратно, като срокът зависи от законодателството на Дания. Имаме уверение, че ще стане в максимално кратки срокове", подчерта гл. комисар Живко Коцев.

Извън съдебната зала майката на убития Митко не с можа да сдържи сълзите си. Тя заяви още, че всекидневно забелязва колата на отстранения дисциплинарно шеф на "Криминална полиция" в Стамболийски Дамян Капов пред районното, като дори е заснела и клипове. Майката на Митко недоумява какво прави той там и отбеляза, че дори не е сигурна дали той е върнат официално на работа.

@trafficnews Съдът поряза близнаците, чакат Рангел Бизюрев за разпит. #trafficnewsbg #Calapica #Plovdiv #fy #fyp ♬ original sound - Trafficnews