Полицаят Атанас Качаков е един от задържаните при акцията в Трето РПУ вчера, научи TrafficNews. 7 служители на полицията, включително и началника на районното - Самуил Хаджиев, бяха арестувани вчера при операцията на Вътрешна сигурност. От Окръжна прокуратура обявиха, че за 24 часа са арестувани и пет лица от криминалния контингент. 

Качаков, чието име през последните години е замесено в множество скандали, е бил спрян в сряда сутринта в село Рогош, където живее. Той се опитал да избяга, когато видял полицейските коли на входа на селото, но след кратко преследване е заловен. 

Арестът на Качака /както е известен в града/, не е изненада за служителите на районното. Мъжът е бил сред доверените хора на началника на районното и острие на ударната група, събрана от Самуил Хаджиев. Той се ползвал с пълното доверие на Хаджиев и според негови колеги имал специални привилегии. 

Всъщност досието на Качаков е по -подходящо за ултрас, отколкото за полицейски служител. Наши източници твърдят, че Качака е един от основателите на „Gott Mit Uns” – фашистка фракция на феновете на Локомотив.

Служителят бил и в основата на няколко сблъсъка между феновете на двата пловдивски отбора – Ботев и Локомотив. Той бил и организатор на мелето край Пловдив преди 6-7 години, когато 80 човека са биха на поляна край Асеновград. Боят е бил озаглавен "40 на 40" , в него участвали фракции на ЦСКА и Локомотив.

Наши източници разказаха още, че многократно фенове на Ботев са сезирали отдел „Вътрешна сигурност”, както и ръководството на ОД МВР – Пловдив за своеволията на полицая.

„Качаков използва служебното си положение, за да намира адреси и телефони на фенове на "Ботев". Чрез системите на МВР той прави справките, а информацията предава на приближените си. Последните пък тормозят запалянковците, дори има случаи на побой пред дома на момче. Освен това е прикривал своите съмишленици”, разказват запознати.

Последната жалба срещу Качака е била подадена преди месец от потърпевш пловдивчанин, депозирана директно до Министерството на вътрешните работи. Мъжът многократно е бил заплашван и тормозен от полицая.

Наши източници припомниха и един нашумял случай, при който ултраси вилняха във фен-магазин на Ботев в Кючука.

„Вътре имаше 4-5 момчета, когато нахлуха 10 души. Всички привърженици на Локомотив, членове на фракции. Спукаха главата на едното момче, счупиха витрината и откраднаха касата. Повикана бе полиция. След 15 минути пристигнаха спец силите, жандармерия и патрул на Първо районно. Начело на групата бе Качака. Предадени бяха камерите от обекта, на които се виждаха ясно лицата на вандалите. Потърпевшите дадоха подробен анализ на нападателите, дори посочиха имената им. Всичко обаче се покри, никой не бе арестуван, камо ли осъден”, допълват наши източници. 

Още докато е бил разследващ в Първо районно, Качаков бе замесен в още един скандал между футболните агитки. Става дума за боя на улица „Гладстон”. 

Бултрасите обвиниха полицай от Лаута арми за мелето на „Гладстон”От полицията прибрали само на фенове на „канарчетата” без нито един от тези на Локо Пловдив

„Тогава случаят отново се потули. За наказание, Атанас Качаков бе преместен в районното на Първомай. След 3-4 години обаче го върнаха в Пловдив и то не къде да е, а в Трето районно”, допълниха пловдивчани.

Те разказаха, че Качака е бил в основата на още един скандал, но отново се е измъкнал.

„Боят във заведение „Вижън” бе провокиран от него. Започнал е скандала, след като са влезли цивилните полицаи.  При вида на патрулките, Качака веднага изчезна. Всички знаят за подвизите му, но никой не е взел мерки. Масово тормози хората, праща приближените си да бият фенове на Ботев, прикрива престъпленията на своите”, довършват източниците ни.  

Полицаят бил редовен посетител на известен плейбой бар под тепетата, както и на хостел в Мараша, където всеки петък се провеждали кока - партита. 

Срещу полицая има и жалби от дилъри, които са били заплашвани и изнудвани от въпросния полицай. 

На вниманието на Вътрешна полиция са както жалби и сигнали срещу Качаков, така и серия от административни нарушения, извършени по заповед на началника на районното Самуил Хаджиев. Много от членовете на "наказателния отряд" са работили по заповед от по-горното ниво и са били принудени да нарушават закона и процедурите. Служители като Качака са особено ценни, тъй като над главата му постоянно виси "Дамоклевият меч" на наказанията. 

Качака е основна фигура и в няколко казуса, в които известни пловдивчани са проследявани и спирани уж за рутинна проверка. След положителен тест за употреба на накротици, следва арест и обиск в домовете им. В голяма част от случаите последващите кръвни тестове са отрицателни.