Осъденият за педофилия англичанин Даниел Ериксон-Хъл, който се подвизава като пастор в гетото на Сливен, е арестуван тази сутрин. Срещу него са постъпили сигнали, че е блудствал с малолетни в ромската махала "Надежда". По случая е образувано досъдебно производство, потвърдиха от прокуратурата пред TrafficNews.

От държавното обвинение ще поискат задържането му под стража за 72 часа. Даниел е уговарял малките роми да изпълняват сексуалните му желания срещу дребни суми и не е прибягвал до насилие, твърдят запознати с разследването срещу чужденеца.

Британецът идва у нас след като излежава 15-месечна присъда за педофилия в родината си през 2017 г. Той се е купил няколко къщи в гетото, където се радва на приятелството на местните роми, на които дава уроци по английски и дребни помощи. 

За новото превъплащение на криминално проявения беглец съобщи разследващият журналист Пол Кениън от Би Би Си 4.

След осъждането си преди 2 години Хъл получава забрана за общуване с деца, непридружени от родител или близък възрастен човек. Забраната също така не му позволява да пътува в чужбина, без да уведоми предварително властите на Острова.

Хъл обаче живее свободно в България и продължава да качва в интернет видеоклипове с деца. .

По време на снимките на филма репортерът Пол Кениън и екипът му срещнали яростна съпротива от ромите в махалата, които ги замервали с камъни.

„Този човек така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили”, разказва журналистът.

Пастор Даниел Ериксон-Хъл за втори път се укрива от британското правосъдие в България. Срещу него в родината му са били издавани две европейски заповеди за арест. В първата е посочено, че Хъл се издирва от 13 октомври 2016 г., след като не се е явил на съдебен процес по обвинения за сексуална експлоатация на деца и детска порнография и компютърни престъпления, докато е бил под гаранция. 

Окръжният съд в Сливен привежда в изпълнение заповедта, след потвърждение от последната инстанция – Апелативния съд в Бургас. През ноември същата година пасторът е екстрадиран.

Втората европейска заповед за арест на скандалния духовник е издадена от Великобритания през юли 2018 г. По това време Даниел Ериксон-Хъл вече се бил установил отново в страната ни, след като изтърпял присъдата си в родината. В заповедта се посочва, че след като излязъл от затвора, пасторът не е регистрирал в 3-дневен срок личните си данни и адреса, на който може да бъде намерен. Вместо това отново напуска Острова, уточниха от Окръжната прокуратура в Сливен.

 Втората европейска заповед обаче не е била изпълнена и Ериксон-Хъл не е бил арестуван, тъй като деянието, за което го изискват, не е нито престъпление, нито нарушение по българското законодателство.

Британски педофил кръщава роми в гетото на СливенМестните замерват с камъни тв екипите, които искат да снимат и разобличат Даниел Ериксон-Хъл