Ромите, които бяха заснети да се разправят с кондуктор във влака по линията София-Пловдив, се изправиха пред съда. След като прекараха 24 часа в ареста на Стамболийски, те са били откарани в Районен съд. Срещу тях е била изготвена справка, а от полицията са издали актове за дребно хулиганство.

Припомняме, че във влака избухна скандал в неделя – 9 юни, между мъж и жена от ромски произход и служителите на БДЖ. Причината – липса на билети. Вместо да се засрамят, ромите започват да сипят заплахи. Стига се дотам, че мъжът - в изблик на ярост - вади банкноти и започва да ги размахва срещу лицето на кондуктора.

За да избегне ескалиране на скандала, се намесва друга кондукторка, която издава на място билети на двамата гратисчии. Но мъжът няма никакво намерение да спре със заканите: „Ей, внимавай с кой си имаш работа! Боклук!“, крещеше той. 

Смаяните пътници сигнализирали за случващото се до спешния телефон 112. Полицай влезли във вагона и задържали мъжа и жената.

В районното им бе съставен акт за дребно хулиганство, след което ромите са били отведени в съда. Днес излезе и решението на магистратите, според които действията на гратисчийте не отговарят на класификацията уредена в закона за „дребно хулиганство”, за което се предвижда административна санкция. Налице са сериозни заплахи, които са били придружени с физически нападки. Поради тази причина и това, че мъжът и жената с предишни криминални прояви и осъждания, съдът върна делото на прокуратурата и сезира компетентните органи, че се касае за хулиганство, което обаче се третира по  Наказателния кодекс, то от своя страна предвижда до 2 години лишаване от свобода или пробация.

Грозно! Мъж и жена гратисчии нарекоха кондуктор "Боклук!"Двамата роми не се качвали за първи път без билети във влака Пловдив - Септември, държат се агресивно и нахално