Софийска районна прокуратура е привлякла към наказателна отговорност и задържала за 72 часа осем души, участници в нерегламентирана търговия с кръв и кръвни съставки, съобщиха от държавното обвинение.

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за отправени заплахи срещу жена, нуждаеща се от кръводаряване за свой близък. В репортаж на национална телевизия, излъчен на 30.03. 2020 г., са били изнесени данни за действия на непознати лица в района Националния кръвен център.

Незабавно след излъчване на репортажа, Софийска районна прокуратура, съвместно със служители на СДВР, са установили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на разследването е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили заплахи срещу жената, търсеща кръв. В сутрешните часове на 31.03.2020 г. са били открити и задържани още шест души, за които има доказателства, че са се опитвали да предоставят кръв срещу заплащане на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

На 01.04.2020 г. наблюдаващият прокурор от СРП е привлякъл към наказателна отговорност А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р. за извършено престъпление по чл. 349а, ал. 2, вр. ал. 1 НК (нарушаване на правила за вземане и предоставяне на тъкани (кръв), като деянието е извършено с користна цел). Участниците в репортажа - Ц.С. и Н.С., са били привлечени като обвиняеми и по чл. 143, ал. 1 НК (принуда). Всички са задържани за срок до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за определяне спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Въпреки че обвиняемите не са осъждани, мотив за изготвяне на искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е изключително високата обществена опасност на деянията на фона на усложнената епидемиологична обстановка в страната и обявеното извънредно положение.

"Софийска районна прокуратура използва случая да припомни, че държавата се намира в извънредна ситуация, която изисква активност и солидарност и призовава всички граждани, които имат възможност да се включат в осигуряването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведени", съобщиха още от държавното обвинение.