Известният пловдивски бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла днес  поздрави медиите с два вдигнати пръста под формата на латинската буква V. Какво обаче иска да каже с този знак предприемачът, който вече година и четири месеца е зад решетките със серия от тежки обвинения  като поръчка за убийство, няколко палежа и незаконно притежание на оръжие?

На първо четене повечето хора биха решили, че Райфъла показва знака на победата, който е показалец и среден пръст във формата на  V. V като Victory, но с дланта навън. В повечето страни по света този жест означава символ на мир и победа.

Бизнесменът обаче показва V- то с дланта навътре. Във Великобритания, Австралия и Нова Зеландия  този знак се приема за обида.

Легендата разказва, че знакът се е използвал още през Стогодишната война, когато на пленените стрелци са били отсичани показалецът и средният пръст - за подсигуряване, че тези пленници повече няма да стрелят с лък. След победа стрелците ги вдигали високо с посланието „Ние победихме и си запазихме пръстите".

Какъв е подтекстът, който влага известният арестант в знака, който показва?  Само той си знае. 

Днес за пореден път на делото срещу него и останалите обвиняеми не бе даден ход. В петък процесът продължава и тогава ще бъде направен нов опит делото да тръгне. 

TNS.bg