Целта на снощния полет с балон, приключил из скалистите склонове на Родопите, е била да се развее 15-метров трибагреник по повод 143-годишнината от Априлското въстание. Това съобщи пред репортер на TrafficNews.bg собственикът на летателния апарат Борис Аргиров. Дългогодишният пилот наскоро се е завърнал в родната Перущица и сам предложил да се включи в празниците на града, сподели зам.-кметът Милан Ганев. 

Балонът излетял от площада пред читалище "Просвета", където ежегодно се провеждат тържествата. Местни жители, които ни предоставиха и снимка от излитането, споделят, че нетрадиционното летателно средство трудно набрало височина. „Излетя трудно, вероятно защото е бил претоварен. Не разбрахме каква бе целта на този полет”, коментираха те.

Балон с хора се заклещи в скали близо до ПловдивИнцидентът е станал в района на село Устина

"Наистина беше атракция, защото имаше и възрастни хора, които никога не бяха виждали подобно нещо. Когато излетя обаче, за нас, които останахме долу, изглеждаше страшничко. Не мога да кажа дали е имало проблем или просто сме останали с такова впечатление, защото никога не сме летели", твърди перущенка, присъствала на площада снощи. 

Освен Аргиров, на борда имало още 3-ма души. Той бе категоричен, че приземяването е било гладко и нормално, а пътниците са останали в добро настроение. След като кацнали, четиримата гледали зарята отвисоко. 

"Условията се оказаха такива, че беше по-удобно да подлетя и да си намеря удобно място за кацане. Намерихме една площадка до село Устина. Мястото беше добро, само че достъпът до нея е затруден. Балонът бе дълъг около 22 метра и се преметна през едни драки, затова, с цел да не го скъсаме, се забавихме със свалянето му", разказа собственикът. Той допълни, че достъпът до отдалечения участък би могъл да се осъществи само с "алтернативни транспортни средства", като кон и магаре. Самото събиране  било трудоемко, тъй като премятането на балона по подобен начин означавало, че той трябва да бъде внимателно освободен от всяко клонче, за да се избегне прокъсването му. 

Самото кацане, по думите на пилота, се дължало на голямата дължина на балона. Когато той се издигал над равен терен, проблеми нямало, но в гористи местности често се случвали подобни неща. "В планината не можем да намерим стадион, на който да се приземим", обясни Аргиров. 

"Нищо особено не е станало, никой не се уплаши. На борда имаше момиче, което остана особено щастливо от факта, че за пръв път вижда такова чудовище, наречено балон, и полита с него", пошегува се той и сподели намеренията си да осъществява подобни полети занапред, със съдействието на общината. Плановете са 250-килограмовото "чудовище" да издига граждани и посетители над Червената черква. 

Аргиров допълва, че подобна атракция би могла да бъде достъпна за всеки и дори да се превърне в хоби. 

"Хората все още мислят, че авиацията е едно недостъпно и имагинерно нещо, че балонът, едва ли не, ще захапе някого. Самото летене с него не е толкова популярно. Искаме да популялизираме тези спортове и да покажем, че те са достъпни за всички", категоричен е перущинецът.