За всички тегоби на бизнеса в родината ни виновни са бебетата! Майките - те са си виновни априори. След последното предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България втората година от платения отпуск по майчинство да отпадне вече съм абсолютно наясно с това.

Аргументите на АИКБ са неоспорими - НАИСТИНА обезщетението втората година е повече от ниско (опитайте да гледате дете с 380 лева!), и НАИСТИНА платеният отпуск дезинтегрира и деквалифицира майките и ги изкарва за дълго извън пазара на труда. Така си е! Но ако някой ми каже, че има майки (от тези - висококвалифицираните, идейните, с амбиции да се развиват професионално), които не го разбират това и не биха искали да се върнат по-бързо на работа... значи или не е бил майка, или не познава майки, или е доста, ама доста далеч въобще от проблемите на майчинството.

Именно "проблемите" на майчинството. Защото в България, когато се говори за майчинство, вместо приятните за ухото и подходящи като словосъчетание думички "щастливо", "прекрасно" и т.подобни, по-скоро подходящи за употреба са други думички: "проблемно", "стресиращо", "депресиращо"... И всичко това с "нормалните" за всички майки нещица, като недоспиване, бушуващи хормони, зверска преумора, нонстоп дневна и нощна смяна работа... всъщност 24-часова РАБОТА.

Да, колкото и да им е странно на тези от АИКБ, гледането на дете си е работа. Може да не е престижна, може работодателят да е собственото ти бебе, а не някой мастит бизнесмен, може да не си с елегантен костюм и дори да не си успяла да си вземеш сутрешния душ, може усмивката ти да не е 32-каратова, но... кое дете на 1 годинка има нужда от тези неща? И още: посочете ми една "истинска" работа (според стандарта на Бизнеса), в която лишенията, тревогите и грижите да са толкова начесто, толкова изцеждащи и толкова... благословени?

Що се отнася до вечните сравнения с "другите" държави... Недейте! Направо е смешно да се правят сравения така, на парче! България била с най-дългото майчинство в ЕС. Еми поне в едно нещо да сме първи! Защото ако започнем да сравняваме останалите показатели, касаещи същото това майчинство: възнаграждения (и не става въпрос за процента от заплатата, който се взима първата година - вижте заплатите!), наличие на детски ясли, възможност да си наемеш гувернантка, ако детето ти още не е проходило и не може да посещава ясла, помощ от баби, необременени с мисли как да изкарат месеца със срамната си пенсия... А?

Чудно, как огромната част от майките - дори тези, които се връщат на работа още след първата година, ги виждат и схващат тези неща, а Бизнесът... се почеса, почеса и реши, че трябва да попълни празните редици на трудовия пазар с майките. Аз имам по-радикално решение. Да взима направо бебетата! Я бързо всички бебета, навършили 1 годинка, да тръгват на работа! Стига с това дундуркане.

България има нужда от работна ръка - млада и перспективна. И да не е особено претенциозна - колко му трябва на едно бебе? Вече се е научило да сяда на гърнето, така че памперсите аут; захранено е, така че ще яде от общия казан в семейството; елегантни костюми няма да му трябват - бебетата са очарователни и в ританки; и 32-каратова усмивка няма да му е необходима - по биологични причини...

***

Стотици коментари на наши читатели валят под публикациите по темата. Предлагаме ви една малка част - тя е достатъчно показателна...

Замислете се: наистина ли мислите, че на майките не им се иска просто да си ходят на работа 8 часа?  

Хайде да забранят раждането на деца и да "миряса" този т.нар. бизнес! Робовладелци!

Бизнеса, като иска, да създаде условия, а не само да иска да построят детски ясли и градини.

На две годинки? Най-хубавото, най-интересното и емоционално време с едно дете (говоря като майка). Започва да говори, а ти трябва да отговаряш и обясняваш... Кой би го направил по-търпеливо от теб... Или просто го даваш /когато нямаш избор/ в детската градина и ТО ще си говори с някой друг, или пък изобщо не, защото там е /"строй се, преброй се/... Никой няма толкова Време за твоето дете, както Ти неговата Майка...

Направо раждайте и на ясла, няма време за гледане, трябва да се работи????

А и майчинството поне им е майчинство... за разлика от БГ. Минималното в Англия беше окол 750 паунда. Памперсите са им без пари, детската храна им е без пари, дрехите... Всичко им е супер евтино. А тук мизерно майчинство и за децата все е скъпо...

Защо се връзвате на простотиите, които ръсят? Кой бизнес иска това, този от КРИБ ли или някой друг бизнес, свързан с държавата? Нормалните хора с нормален бизнес и “бизнесът” живеем в две различни реалности и ние обикновените хора искаме майчинство, отглеждане на деца и социални програми да са приемливи от обществото, а не от държавата, което ни поставя пък на две диметрално различни позиции. Нека се придържаме към една нормалност - човешка и добронамерена!

Те хубаво искат майчинството да е една година, а по въпроса с детските градини и ясли кой ще помисли? Има майки, които няма на кого да оставят децата си и да се върнат на работа, 'щото видиш ли шефа така искал. Няма да се оправи тая държава, с всеки изминал ден все повече и повече затъваме, и най-лошото е, че мълчим и позволяваме да ни мачкат.

Просто искат да не раждаме деца и да не ползваме майчинство, но иначе постоянно вдигат осигуровки, прагове и т.н. На кого да го оставиш това дете, в яслите толкова трудна вземат деца, те още не могат да ходят на 1 година...наистина нямат акъл тия хора...Това е геноцид...на инат раждаме и гледаме деца...?

Дам, съгласна съм с бизнеса. Да даде 1000 лв. на месец отгоре и още като се роди, го взимам с мен на работа. Няма проблеми. Даже може и детето да се води на заплата, само и само да не се губят работните навици.

Тия да мислят малко с главите си. Първо в България няма такива условия, че да си оставиш детето на 1 годинка и да се върнеш на работа, където в най-добрия случай ще работиш по 8 часа. На кой да оставиш едногодишно бебе? На бабите, които имат още 10-15-20 години до пенсия?! В яслите, за да го приемат, трябва да може да ходи, ама и там като знам как им се занимава с бебета сред всички 30 деца, които са в групата. А така майката ще е непрекъснато в болнични, което пак няма да се хареса на горките работодатели!

Бизнесът иска млади, образовани, с 2 чужди езика, необвързани, без деца, с поне 5 години стаж по специалността, без мисли за брак и деца и да не искат много пари... Нещо друго?

Ако бизнесът плаща частна детска градина - с удоволствие!

И защо да отпадне? Защото дават много големи заплати ли? Ако ми даваха нормална заплата, сама щях да пожелая да се върна по-рано на работа, но с нея и без нея, даже мисля да си трясна и третата година .... да си търсят вината и в тях си ...

Тия от АИКБ наистина са малоумици - ние ги чакаме да вдигнат заплатите, за да не бягат хората от България, те искат да изгонят и тия дето още са тука! Нямам думи! Не бих ги нарекъл нагли, защото тяхното по-скоро граничи с глупост и буди недоумение! Все повече се убеждавам, че оправия няма да има, докато не се вдигнем и не изрежем зелките на всички гелосани костюмари!

Истината е, че в по-голямата част от Европа майчинството е от 4 месеца до максимум година, такова нещо 2 години няма.. Но условията в градините са несравними наистина. В България, за жалост, всичко е наобратно: Както вдигат цените, а заплатите - не, така ще махнат 2-рата година майчинство, но няма да оправят условията в градините. Европейски образец, но само където е изгодно за тях. Боклуци! В Испания 2 млади усмихнати момичета са учителки на група от максимум 12 деца по закон. А не една сърдита, умореня леля с 30 деца, както в България! Естествено, че никой няма да си остави едногодишното непроходило бебе.

Темата е провокация. Просто без коментар и гледайте как хората си тръгват от БГ. Накрая ще ни забранят и да напускаме страната.

Какъв бизнес, тука има само мутри на които властта галено им вика бизнесмени. Въпросния "бизнес'' да си погледне фишовете на заплатите на работниците си и ще намери отговор защо нема кой да им работи.

Абе вие луди ли сте бе ??? Ами направо ни запалете да я няма тая държава, то и без туй шепа хора останахме. Вас майки не са ли ви раждали?? Само за пари ли мислите? Не знам това,2 но явно мозъка ви го няма. Знаете ли един съвет - ами то най-напред кастрирайте всички мъже и жени - да няма деца, и вперьод само ще се работи. Ей мозъци... размърдайте ги, върнете всички млади специалисти от чужбина по някакъв начин... задръжте народа тук, не мислете глупости сякаш някой ви удря с мокър парцал през безмозъчните ви глави. Що за глупости мислите? Всичко оправихме в тая държава, че стигнахме до майчинството и майките. Боже, пази ни!!!