Днес, в зала 10 на Пловдивския окръжен съд имаше цели 15 адвокати. 12 от тях бяха в ролята на защитници, други двама се оказаха свидетели и жертва, а трети бе подсъдим. Всички те бяха в съда по делото  срещу адвокат Владимир Елдъров, таксиметровия бос Радослав Керанов, дясната му ръка Милко Доевски, шампионът по бокс Мартин Поптолев и още двама обвиняеми.  Срещу тях има обвинения за подбудителство за убийство, няколко палежа и кражба.

Двама от адвокатите се опитаха за втори пореден ден да спрат процеса и да върнат делото на прокуратурата заради нарушения на процедурата, но съдът отказа.  Днес на делото, което ще продължи до края на седмицата, бяха разпитани Тихомир и Таня Матеви, чиято къща е била запалена през октомври 2013 година, докато спели вътре с 2 –годишната си дъщеричка. Подпалвачите  поляли с бензин  къщата и джипа BMW X5, който се намирал в гаража им. Преди това Матев получил предупреждение по телефона от Елдъров, да внимава, защото знаел къде живее. Тихомир водел клиенти на адвокат Мерджанов, който също като колегата си Елдъров, се занимавал с дела за обезщетения от ПТП.

„Адвокат Мерджанов водеше дело за обезщетение на съпругата ми,  която пострада при  катастрофа . След това започнах да го препоръчвам на мои познати. Един ден обаче по телефона ми се обади адвокат Владимир  Елдъров,  с когото се познавах от преди и ме предупреди, че едни клиенти от Розино са отишли при него и да кажа на Мерджанов да не се занимава повече с тях. Аз му казах да  говори с колегата си , а не с мен. Тогава той ми заяви „Аз знам къде живееш, добре е да не притеснявате повече тези хора!“  разказа Матев.

По-късно Мерджанов  дал на Матев  стария си джип, като казал че ще го изчака с парите. Седмица по-късно колата и къщата му пламнали. Адвокатът на Елдъров – Йордан Давчев попита Матев защо в началото не е споделил подозренията си с полицията и го притисна с въпроса „кой му е опреснил съзнанието по-късно“.  Свидетелят обаче заяви, че в началото е бил изключително стресиран , тъй като бил ужасен от вероятността да изгорят всички в къщата.

Другият разпитан по делото бе пловдивският адвокат Иван Иванов, чийто джип „Нисан Патфайндер“ бил изгорен до основи през март 2014 г. Той заяви, че не знае кой е поръчал палежа на джипа му, а с адвокат Елдъров нямал никакви пререкания.

Внезапна амнезия налегна другият потърпевш – адвокатът Владко Мерджанов, който според обвинението е бил потенциална жертва на заговор за убийство.  Юристът каза, че познава обвиняемият Елдъров като колега, но никога не са имали пререкания.  Бил много изненадан, когато разбрал , че се готви неговото убийство.  За да събере повече информация използвал служебната си адвокатска карта и влязъл в ареста. Въпреки, че не е защитник на нито един от обвиняемите, успял да се срещне с Керанов, Поптолев и Светлин Спасов и да разговаря насаме с тях.

„Не помня какво ми казаха, пък и обещах всичко, което си говорим да остане между нас“ заяви Мерджанов.

Наложи се прокурорът Галина Андреева да опресни спомените му , като поиска да бъдат прочетени показанията му , дадени по време на досъдебното производство.   В ареста, след разговор с  Радослав Керанов,  адвокатът разбрал , че е обявена награда от 100 000 лева за главата му.  Първоначалният план бил той да бъде застрелян с пистолет, но в последствие било решено да го пребият метални тръби . Трябвало да бъде удрян по главата, където имал клапа за регулиране на вътрешночерепното налягане след преживян инсулт , като условието било раните да бъдат толкова тежки, че той да не оцелее.

В последствие бандити от Съединение приели да изпълнят поръчката срещу 40 000 лева. Заговорът обаче бил разкрит от полицията.

Интересен факт от делото е , че повечето от замесените в аферата се познавали от спортния център на новотела, където прекарвали голяма част от времето си. Мерджанов и Керанов обсъждали юридически казуси в джакузито до басейна,  адвокат Иванов също  познавал таксиметровият бос от фитнесзалата на хотела.

Мегаделото продължава утре с разпит на нови свидетели. 

Видео по тази новина и подробности за други - гледайте ТУК:

Обвинението на Окръжна прокуратура вижте ТУК!

Какво смята Владимир Елдъров за обвинението четете ТУК!

TrafficNews.bg