Петима пловдивчани са задържани заедно с адвокат Владимир Елдъров за палежи и увреждане на чуждо имущество, съобщиха днес от Окръжна прокуратура. Юристът е обвинен в подбуждане и подпомагане на извършителите на голяма част от престъпленията.

Обвиняемите Мартин Поптолев, Светослав  Спасов, П. Пенев и В.Бодуров са обвинени в извършване на общо пет палежа на автомобили и жилищни имоти, за което са били подбудени и подпомогнати от обвиняемия Елдъров, съобщава говорителят на прокуратурата Галина Андреева. Сред тях са: палеж на автомобил и недвижим имот в гр. Баня, ползвани от сътрудник на пловдивски адвокат, при който е имало сериозна опасност за живота на четирима обитатели на къщата; палеж на лек автомобил в  Пловдив; палеж на трактор в с. Зелениково, община Раковски; палеж на автомобил с нанесени щети и по жилищен имот в село Марково и палеж на лек автомобил на адвокат от Пловдив.

Обвиняемите Спасов и Поптолев са обвинени и в извършване на грабеж над гръцки гражданин в Пловдив. Двамата, в съучастие с Пенев са извършили и кражба на лек автомобил от жк „Тракия" в гр. Пловдив, като автомобилът е бил установен в хода на разследването с пренабити номера.

Спрямо обвиняемите Поптолев и Спасов са повдигнати и обвинения за извършено, след подбуждане от Владимир Елдъров, повреждане на чужда движима вещ - лек автомобил на пловдивски адвокат, при което е бил счупен прозореца на автомобила и в него е била поставена обезглавена кокошка. На 3 декември хюндаят на адвокат Димитър Деков бе разбит, а в колата бе хвърлена окървавената птица. 

На Милко  Доевски е предявено обвинение за палеж на къщата на Хачо Хованесян.

Доевски и Мартин Поптолев бяха арестувани заедно със собственика на таксиметрова компания Радослав Керанов. Срещу него също има обвининение за поръчитество на няколко палежа. 

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени пожаро-технически и оценителни експертизи.

Спрямо трима от обвиняемите - Милко Доевски, Мартин Поптолев и Светослав Спасов с определение на Окръжен съд - Пловдив от 16.01.2015 г. е била взета мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Обвиняемите Владимир Елдъров,Пенев и Бодуров са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа, в рамките на които предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд -Пловдив за вземане спрямо всеки един от тях на мярка за неотклонение „Задържане под стража".

Двама от обвиняемите - Поптолев и Пенев са с предходни осъждания за кражби.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които понастоящем са обвинени привлечените към наказателна отговорност, е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.