Постановката с боя между феновете на Локо и ЦСКА на мача на Лаута в неделя с главен режисьор - руснака Максим Тук, май не е прецедент у нас. Според запознати култовият запалянко на Спартак Москва поне за втори път е част от целенасочена организация на подобно меле с една единствена цел - да го заснеме за телевизионния си проект в интернет - "Околофутбола", посветен на ултрас културата. Предишният му гастрол бе миналата година през лятото, когато боят между фенове на Ботев и Локо на път за Бургас е бил провокиран, именно с цел да бъде заснет. Тогава дербито от първия кръг се игра на Лазур, тъй като стадионът в Коматево нямаше осветление. На паркинг преди отбивката за Стара Загора на магистралата стотина фенове на двата пловдивски гранда заформиха меле, което бе снимано от руски камери за "Околофутбола".

Това обяснява присъствието на Максим Тук на Лаута на мача на Локо с ЦСКА и сбиването на пистата в 40-та минута. То бе провокирано именно от руснака, с ясното съзнание, че е възможно да изяде няколко шамара, както и стана. От което следва, че 38-годишният запалянко на московския Спартак е посетил срещата не толкова като фен, а по-скоро в качеството си на ТВ журналист. Всъщност Максим Тук не от вчера поддържа приятелски отношения с агитката на Локо, която неведнъж е гастролирала в предаването му /копродукцията може да се види във второто прикачено видео/. И вече няколко пъти е посещавал Пловдив.

След боя на Лаута руският ултрас буквално за часове обиколи първите страници на медиите и придоби легендарен статус. Той обаче май важи само за България. Оказва се, че в родината си Максим далеч не е чак толкова известен на широката общественост и е познат предимно във фенските среди и московския ъндърграунд. В интернет сведенията и писанията за въпросния запалянко на Спартак Москва и „славното“ му минало са оскъдни, като се изключат няколко филми и интервюта с него в youtube.com. В съобщенията на руската агенция ИТАР ТАС за мелето на Лаута се споменава, че е арестуван руски гражданин, фен на Спартак Москва – Максим Тук. И нищо повече за него.

Знае се, че Максим Серьогин /Тук е негов прякор/, е  предводител на групировката Банда Тука, която е една от 50-те фракции в агитката на московския Спартак. Предполага се, че тя е създадена през 2000-2001 година – последния сезон, в който отборът печели титлата на Русия – 9-та в рамките на 10 години, преди отново да го направи през тази година. Въпросната групировка била сред най-активните в организираните битки между феновете. Според информации Банда Тука има тесни връзки с руската националсоциалистическа групировка скинхедс „ОБ-88“.

За мен животът и Спартак са неделими. Едното е свързано с другото. Подкрепям любимия си отбор по всеки един възможен начин. Битките са продължение на тази подкрепа. Обикновено на година участвам в поне пет сбивания с фенове на други отбори. Пикът беше през 2010 година, когато бях на около 50 боеве между групировки, признава Максим Тук в едно от малкото си официални интервюта.