Месец  след като полицаите излязоха на протест и се заканиха да откажат полагането на извънреден труд, докато МВР не им изплати дължимите суми, ръководството на силовото министерство е решило да се справи с проблема като сведе до минумим случаите, в които полицаите работят извънредно. Всички началници на районни управления са инструктирани да не разписват заповеди за извънредни дежурства, тъй като няма достатъчно средства, с които извънредния труд да бъде платен. Това е причината присъствието на различни масови мероприятелия да бъде сведено до минумум. "Вече не даваме дежурства на мачове от В група, събори и други подобни събития, на които има по- големи групи хора. Освен това дежурни в районното има вече само 17. 30, а след това жалби се приемат от постовия. В събота и неделя дежурният е на повикване и ако например живее на територията на районното управление, трябва гражданинът да го изчака да дойде" разказват служители на реда. 

Законът за футболното хулиганство  се прилагал все по-рядко, за да не се налага полицаи и дознатели да работят извънредно.  

Според полицаи тези мерки в никакъв случай няма да доведат до икономии за МВР. Напротив - очакват в по-далечно бъдеще да се отразят на негативно на бюджета на министреството. Полицаите, които са на повикване ще започнат да връщат граждани, хората ще недоволстват и то с право, след това ще пускат жалби, началниците ще наказват виновните, а виновните ще съдят министреството. Ще се завърти един омагьосан кръг, а разходите ще продължат да растат" коментират членове на полицейските синдикати. 

Според осведомени на места имало опити от началници на районни управления да се опитват да склоняват служители да не обжалват наложени дисциплинарни наказания, тъй като МВР не разполагало със средства за изплащане на обезщетения. 

Тъй като ограничаването на извънредния труд и дежурствата в почивните дни не нарушава нормативната база на МВР, от синдикатите не могат да я атакуват. Утре обаче предстои заседание на Съвета за социално партньорство в МВР , на което темата ще бъде обсъдена. 

Протести за дължимите суми за извънреден труд се проведоха в София и Варна.  

Очаквайте подробности.