Ако си е взел поуките, а мисля, че си ги е взел, няма защо да му искам оставката”, това заяви кметът Здравко Димитров по повод скандала със служебния автомобил на Георги Титюков, който бе обсебил.

Въпреки че неговите съпартийци се опитаха да омаловажат случая, че всички се „занимават с две шкодички, докато  в цялата страна се краде”, скандалът  е много по-голям.   

Зико: Няма да искам оставката на Титюков, взе си поука и остави колатаНаредил съм всички служебни коли да местодомуват в предприятията, заяви кметът

Георги Титюков е най-големият ветеран в управлението на Пловдив, като неговият професионален път изцяло е минал в публичния сектор. Зад гърба си той има 26 години като зам.-кмет и за кратко като кмет на район „Централен”.  Тръгнал от СДС, за да стане един от създателите на „Кауза България”, Титюков  винаги е купувал хляба си с данъците на пловдивчани.

В този смисъл, ако за 26 години Георги Титюков не си е взел поуките, кое е позволено, кое - не, кое е морално и кое – не, той едва ли ще го направи в следващите (ако има) 26 години.

На първо място „Кауза Пловдив”, сега „Кауза България”,  винаги са били в управлението на града, от своето създаване. Те управляваха със Славчо Атанасов и ГЕРБ, след това със Славчо Атанасов и БСП, бяха неотлъчно в двата мандата на Иван Тотев, както и сега със Здравко Димитров.

Това показва, че формацията е склонна на всякакви компромиси само и само да бъде във властта. За последните 16 години „Кауза Пловдив”  няма период, в който да са били в опозиция. С изключение на едва няколко дни между първи и втори тур  на местните избори през 2011година. Дотогава верни на Славчо Атанасов, те го загърбиха и започнаха да работят за избирането на Иван Тотев.  В изблик на ярост тогавашният и.д. кмет на Пловдив Александър Долев го уволни, 5 дни преди встъпването на Тотев като кмет.  Така за 16 години Георги Титюков е бил неудобен на властта само за седмица.

Свръхстремежът за власт е едно от най-опасните неща  в политиката. Защото тогава се правят компромиси от всякакво естество, включително и морално, а това е опасно за цялото общество.

И точно тук нещата опират до морала и ценностите в политиката.  Въпреки че Зико защити своето вице, самият Титюков  през цялото време изглеждаше, като човек, убеден, че не е направил нищо нередно.

Ден, след като Тина Ивайлова бе в Община  Пловдив, за да вземе позицията на Титюков по скандала , зам.-кметът отиде на първа копка отново със служебния автомобил на Младежкия център.

Най-скандалната част от действията на Георги Титюков не е, че кара кола за 80 000 лева, купена по проект за бедността, а че аргументира правотата си:

Аз си спечелих проекта, другите колеги да си напишат проекти и да си вземат такива автомобили”, отсече Титюков.

Така изникват въпросите за „неговите си проекти”: спечелените средства от 5 млн. лева за „Топъл обяд” , означават ли, че той заслужава част от хранителните продукти? Спечеленият от него проект за социални жилища на ул. „Владая” означава ли, че заслужа да си вземе апартамент в него? И въобще значи ли, че когато той е спечелил проект, заслужава нещо от него в замяна, с изключение на заплатата, която взима?  

Точно тук е притеснителното, защото  ако е обсебил по заслуги автомобил за 80 000 лева с европейски средства, то какво „заслужава” от поръчки и проекти за милиони?

Това показва, че за тези 26 години като зам.-кмет той не просто не се е научил, а е забравил каква е дебелата граница между публичните и лични средства.  Защото, когато тази граница за един управленец се размие, той е опасен за цялото общество, а и за нея има точни и ясни текстове в Наказателния кодекс.

Европроекти за милиони на Георги Титюков отиват в антикорупционната комисия към ОбССпряха над 3 млн. лева за следващата година на поръчки, по които възложител е зам.-кметът по социална политика

"Glas с Тина Ивайлова”: Титюков и общински шеф си купиха луксозни служебни коли, ползват ги като личниКолата на зам.-кмета e за 80 000 лева по европейска програма, Ненко Калакунов си взе автомобил за 65 бона с общински пари