"В последните месеци свалянето на американския военнен дрон, нападението и унищожаването на саудитската петролна инфраструктура и други деструктивни действия, провокираха остра реакция на САЩ с възпиращ ефект срещу последващи подобни действия". Това написа във фейсбук Цветан Цветанов по повод напрежението между Вашингтон и Техеран.

"В резултат беше убит иранският генерал Касем Сюлеймани - архитект и оперативен командир на усилията на Иран за контрол над така наречения шийтски полумесец, обхващащ територията от Иран до Ирак през Сирия и Южен Ливан. Да припомним и стотиците загинали войници на оглавяваната от САЩ коалиция в Ирак, както и други страни като Сирия.

В този контекст ответната реакция на САЩ представлява отбранителен отговор с ясно послание, а именно, че САЩ няма да толерира продължаващи провокации. Предизвикателството пред световните лидери сега е да се открият правилните механизми за деескалация на напрежението", посочи още Цветанов.

Тръмп към Иран: При нападение удряме много бързо и силно по 52 обектаПрезидентът на САЩ написа, че Иран "говори много смело за вземане на прицел на определени американски обекти" в отговор на смъртта на Солеймани