19-годишната Татяна Иванова си поставя за цел да изпълни детската мечта на мнозина – да стане космонавт. Младата дама е студент по инженерна физика и от години работи усилено, за да стигне близо да звездите.

Иванова далеч не се притеснява от това да лети с главата надолу и вече е преминала през двата учебно-тренировъчни лагера по модел на НАСА. Татяна е приета да участва в програмата на НАСА за кандидат-астронавти. Преди месец се е завърнала от Флорида, където взима участие в проекта PoSSUM, който тя определя като най-сериозната си крачка до момента. 

Моята мечта е да стана космонавт. Разбира се, пътешествието до звездите е доста дълго и стръмно. То носи голямо удовлетворение, затова съм фокусирана върху самия път дотам. България има двама космонавти, но за жалост, Александров излита в далечната 88-ма година. От тогава сме в застой. Нямаме жена космонавт, затова се надявам да стана първата такава“, категорична е Татяна.

 

Тя посети авиобаза Крумово в Международен ден на авиацията и космонавтиката: 

„Всичко, което правя през последните години е да изградя резюме и да се подготвя. На първо място съм студент, трябва да мина през степените бакалавър, магистър, даже доктор. Сега участвам в селекция за аналогова мисия. Това е симулация на мисия на Луната или Марс“, споделя още Иванова.

Младата дама споделя, че за нея не би било притеснение някой друг да я изпревари в целта и да стигне до звездите, защото неин приоритет е друго:

„Опитвам се и работя по каузата България да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция. Мисля, че това е голям проблем. Вече министерството на иновациите и растежа има фокус над тази сфера и се надявам скоро да има развитие“, заявява още Иванова.

И отправи апел към децата със смели мечти :

Колкото и да ви се подиграват, бе значение за какво мечтаете, не се отказвайте и натрийте носа на всеки, който не вярва във вас“!