„Хайде бе, откога ви чакаме ? Докато дойдете човек ще умре!“

„Извиках ви, защото видях този мъж да лежи на земята, май е доста пиян! В съзнание е, адекватен е, ама вие си го прегледайте!“

Започвам разказа си с тези два цитата, за да добиете обща представа за проблема! Аз съм лекар в спешна помощ вече година и половина и смело мога да твърдя, че видях много случаи. В първия цитат близък на пациент, който трябва да прегледам ни обвинява, че ни чака много време! След като прегледах пациента се оказа, че състоянието му не е никак спешно! Разбира се близките се притесняват, което е разбираемо!

Тук обаче е основният проблем – 90 % от адресите, които посещаваме не са спешни! Защо е така? Отговорът е ясен- българите са свикнали да използват лекарите от спешна помощ като общопрактикуващи лекари по домовете, от което следва че ни викат дори и за една висока температура!

След като законът позволява това, редно е в спешна помощ Пловдив на едно дежурство да работят най-малко 20 екипа, за да могат да се обслужат всички пациенти, но реалността е друга – екипите са едва 6! От тук следва и защо на някои адреси екипите закъсняват! А защо екипите са едва 6 ?!

Проблемът с липсата на лекари в България е сериозен, но в спешна помощ е направо страшен! От втория цитат се вижда как „загрижен“ гражданин вика наш екип за пациент в нетрезво състояние, който е в съзнание, адекватен и дори няма никакви оплаквания! Аз обясних по нормален начин, че този пациент не е за спешна помощ, тъй като няма здравословен проблем, просто е употребил алкохол, но при положение, че е в съзнание, адекватен и няма оплаквания той не е за нас!

На това мое обяснение „будният“ гражданин реагира доста емоционално и каза, че ще си тръгне и че моята забележка не била етична! След този случай прецених, че ако спешна помощ прибира всички пияни по улиците , то екипите в Пловдив трябва да са най – малко 40 , но те са само 6!!!! А защо екипите са само 6! Няма как да бъдат повече, поради няколко основни проблема :

1. Ниско възнаграждение!

2. Липса на защита на екипите!

3. Арогантно поведение и липса на уважение от страна на пациентите и техните близки!

4. Редно е работещите в спешна помощ да бъдат първа категория труд, а не трета, както е в момента.

Първият проблем е ниското заплащане! Не е нормално един лекар от спешна помощ, който е с висше образование, магистър , учил е 6 дълги години, положил е много тежки изпити, да получава възнаграждение колкото една сервитьорка в някое вървежно заведение в Пловдив. Вторият проблем е липсата на защита!

Истината е, че всеки адрес е изпитание и риск, тъй като не знаеш какво те очаква , а и много пъти лекарят се качва сам на адресите, така че рискът е голям! Третият проблем, който според мен е най- сериозен, е липсата на уважение!

Истината е, че това действа най-демотивиращо! В България сякаш лекарят е на последно място по важност, а е редно да е на първо, както е в нормалните европейски страни, но България не е такава!

Ако не се вземат мерки за мотивиране на лекарите да започнат работа в спешна помощ, много скоро екипите ще бъдат много по – малко от 6 и тогава проблемът няма да е дали ще закъснее линейката, а дали изобщо ще има лекар, който да се качи в нея!!!

д-р Лъчезар Василев 

TNS.bg