Снимка на Пловдив през зимата спечели конкурс на National Geographic Россия - "Светът отвисоко". Фотографията е пловдивчанина Стоян Стоянов и на нея е заснето заснежено тепе на залез слънце. Под студения сняг лежи един уютен топъл град. Може би сега хората се готвят за Рождество, пише изданието.  

Второто място е на снимка от Непал, а на трето - снежно езеро в Камчатка, снимано от хеликоптер.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България. Той се намира в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Отстои на 15 km северно от Родопите и на 50 км южно от Стара планина. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан „Градът под тепетата“. Пловдив е административен център на Област Пловдив, Община Пловдив, Община Марица, Община Родопи и се явява най-голямото икономическо ядро на Южен централен район.
По данни на НСИ към 31.12.2014 г., населението на Пловдив се изчислява на 341 567 души, което представлява около 4.6% от населението на България.

В Пловдив се провеждат Международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът”, телевизионният фестивал „Златната ракла” и са запазени античният театър, римският одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантична сграда „Ейрене” , малката базилика и други.

Пловдив е градът от България, избран за Европейска столица на културата за 2019 година. За тази година статутът е споделен с още един европейски град — Матера в Италия.

TrafficNews.bg