Патриарх Неофит няма да участва в обща молитва или богослужение с папа Франциск по време на визитата на Светия отец у нас през май. Решението е взето на специално заседание на Светия синод и е в отговор на покана, отправена от папския нунций в България архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари.

Човекът на Ватикана е предложил  представители на православната църква да се включат и в трите публични прояви на Франциск в София на 4 и 5 май - среща с гражданите, света литургия на площада пред “Св. Александър Невски” и молитва за мир на площад “Независимост”.

Единственият жест, който родната православна църква ще направи към госта, освен срещата на патриарх Неофит с папа Франциск на 5 май в сградата на синода, е да пусне Светия отец да влезе в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, но без богослужебни дрехи.

Синодът отказва да разреши и на патриаршеския хор да вземе участие в публичните прояви на папата. Специално за молитвата за мир са отправени покани към шестте традиционни вероизповедания в България - православни, мюсюлмани, католици, протестанти, арменци и евреи, да участват заедно със Светия отец. Засега от другите традиционни вероизповедания не са разпространили нито потвърждения на поканата, нито откази.

Папа Франциск вече е правил обща молитва за мир с Вселенския патриарх Вартоломей през 2014 г.

Молитвата за мир в София на 5 май ще е централното събитие от папската програма, като надсловът на цялата визита е “Мир на Земята”. Той е взет от енциклия на папа Йоан XXIII Ронкали, известен като българския папа.

Синодът е отказал и искането на папския нунций по време на визитата му у нас преводач да му бъде дякон Иван Иванов. Преподавателят от Софийския университет ще може да превежда само при срещата на Франциск и Неофит в синода и при посещението в катедралата.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний отрече да има напрежение между БПЦ и Ватикана, като обяви подобни внушения за спекуации. И обясни защо Светият синод е отхвърли предложението за общи събития.

„Според каноните не може да имаме обща молитва с католическата църква, нито да участваме в съвместни каквито и да е било богослужения. Това е в самия устав на Българската православна църква (БПЦ). Що се отнася до предстоящата визита на папата, бих искал ясно да подчертая, че Светият синод и българският патриарх оказват нужното гостоприемство на папа Франциск”,  обясни пред bTV Антоний.