Изключително цветен се очертава да бъде новият Общински съвет в Пловдив, сочат първите резултати, научи TrafficNews.bg. Според различните прогнози в него влизат между 9 и 10 партии и коалиции.

Това означава, че съставянето на мнозинство на следващия кмет на Пловдив ще бъде изключително трудна задача.
Ето първите прогнозни в проценти и мандати:

ГЕРБ – 34% /17 мандата/

Коалиция „Славчо Атанасов” – 16% /8 мандата/

БСП – 14% /7мандата/

Коалиция „Здравко Димитров”, зад която застават и реформаторите – 10% /5 мандата/

„Съюз за Пловдив” 8% /4 мандата/

„Кауза Пловдив” 4% /2 мандата/

ДПС 3% /2 мандата/

Атака 3% /2 мандат/

На прага на общинския съвет са земеделския съюз „Александър Стамболийски” и ББЦ на Николай Бареков. Неясно остава разпределението на 4 мандата, които не е ясно кои партии ще попълнят. Изненади се очакват и в преференциалното гласуване, което дава шанс на хората в по-задните места в листите, към които хората са заявили симпатия. 

Как гласува Пловдив за кмет - ВИЖТЕ ТУК

Ето и разпределението в % за кандидат-кметовете на Пловдив:

 

 

Предварителните резултати сочат резултат от 36,6 процента за сегашния кмет и кандидат за вторит мандат от ГЕРБ Иван Тотев. След него се нарежда подкрепеният от Патриотичния фронт бивш кмет Славчо Атанасов с около 19,6 процента. Следващата седмица почти сигурно двамата ще се срещнат на балотаж.

Според екзит половете трети остава кандидатът на БСП Георги Гергов с малко над 12 процента. След това е Здравко Димитров с около 11 процента, Дани Каназирева с близо 10 процента. Останалите кандидат-кметове имат под 5 процента.

TrafficNews.bg