Преди две седмици направих снимки на склада на Кудоглу. Не мога да повярвам, че вече го няма. Пловдивският журналист Мимо Райчев, който разказа историята на стария Пловдив в "Пловдивски алманах", бе на мястото на пожара, в който изгоряха три от най-красивите сгради на Тютюневия град. 

"Всичко рухна! Това не може да бъде възстановено. Най-жалкото е, че това е сграда, която най-големият дарител Димитър Кудоглу е подарил на Пловдив. Има и царски указ за това дарение. Пловдив загуби част от историята си!", заяви Мимо Райчев пред TrafficNews.bg.

Десетки пловдивчани стояха часове наред край полицейските ленти и се взираха в прозорците на склада, от където изскачаша огнените езици. Въпреки дъждът от пепел и летящите въглени, никой не си тръгваше. В очите на някои имаше сълзи, а в очите на други гняв. 

"Тук съм родена, тук израснах. Помня фабриката още като работеше. Това, което се случи днес е престъпление.  Не знам дали склада е запален нарочно или случайно. Мисля , че дори няма значение. Истинските престъпници са тези, които позволиха това да се случи. Държавата и общината, които допуснаха тези прекрасни сгради в центъра на Пловдив да рухнат" коментира възрастна пловдивчанка, която бършеше сълзите си. 

"Къде са собствениците? Защо не са тук? Дори Нерон е гледал горящия Рим в краката си!" подхвърли мъж, който не откъсваше поглед от аутодафето.

Някои пловдивчани бяха дошли дори с децата си, за да им покажат за последен път изчезващите символи на града. 

Интервюто с Мимо Райчев вижте ТУК!

TrafficNews.bg