Поредният тютюнев склад в Пловдив бе на косъм да се присъедини към „събратята си” от „Одрин” 8 и „Иван Вазов”, след като бе обявено, че  той ще бъде съборен. Буквално часове деляха руината от предизвестения й край. Вчера сутринта багерите вече чакаха строени на Сточна гара, а в 9.30 полицията трябваше да затвори булеварда, за да не пострадат преминаващи коли и минувачи.

Преди два дни градската администрация обяви, че предстои събарянето му, като уточни че сградата не е паметник на културата. Години наред собствениците Лиляна Моравенова, управител на „Транс Елгол България” ООД, и Момчил Момчилов, изпълнителен директор на „М 6” АД, водеха съдебни битки точно по повод бутането.

Спорът им мина през различни съдебни инстанции и в крайна сметка внушителната сграда, която е със статут на групова недвижима културна ценност, част от историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив” – „Система от улични ансамбли в по ул. „Иван Вазов” и ул. „Цанко Дюстабанов”, бе на път да отиде в историята. И точно в последната минута събарянето бе спряно.

Парадоксалното е, че процедурата по събарянето  почти повтаря  сценария, по който бе съборен складът на ул. „Одрин” 8. В  становището на Националния институт по паметници на културата е видно, че собствениците нямат никакви ангажименти по опазването на някаква част от сградата.  Единственото изискване е: „новото строителство да се съобрази с културно-историческата и етно-културна специфика и архитектурно-художествения образ на околната застройка”.  Инвеститорите не чакат, а на база решението на НИНКН пускат  уведомление, че ще събарят рушащата се сграда.  Още през уикенда. Вероятно защото скоро няма нито национални, нито официални празници. /Одрин 8 бе съборен на 3 март/.  И тъй като самостоятелно тя не е паметник на културата, никой не ги спира. 

Само че както се  знае „страх лозе пази” . Несекващите скандали със сгради от културното наследство очевидно държат влага , защото в последната минута някой от местната администрация очевидно застава като Матросов пред абразурата и  казва като във вица „Момчета, тази работа така няма да стане!”. Кой точно, засега не е ясно. Късно в петъчната вечер е назначена комисия и е информиран министърът на културата Боил Банов, който  вчера сутринта побърза да дойде в Пловдив.  Заседанието на комисията започна в 6.30 сутринта!

„Този склад е ценен, той определя лицето на целия ансамбъл, защото има лице към булеварда.  Има нередности, които не са отстранени. Когато инвеститорите си ги оправят, като направят план как да запазят съществуващите фасади, да ги имплементират  в проекта, тогава ще строят. Дотогава никой няма да бута. Имат си решение от съда да си укрепят нещата. Колкото по-бързо направят плана как да съхранят частично фасадите, толкова по-бързо ще реализират намеренията си. Има пропуски в документацията, ние сме ги открили, извикали сме ДНСК и затова спряхме събарянето” заяви министър Банов за Trafficnews.

Кметът Иван Тотев не се съгласи с него и коментира, че пропуски няма, а има незавършена процедура. „Към събаряне се пристъпва, след като бъде издадена заповед от кмета на общината, а такава все още не е издадена. Тъй като сградата не е паметник на културата, има две паралелни процедури. Едната е за събаряне на сграда, която не е паметник на културата, тя е само с уведомителен  режим и съгласуване на организация на движението.  По другата процедура трябва да се изчака заповед на кмета. В случая, тъй като сградата е в зона за въздействие, то държавата и общината искат да се подсигурят с всички възможни процедури да бъдат извървени до край. Това е причината сега да се спре събарянето, за да приключат и двете процедури, които ще дадат яснота и на собствениците. Защото в случая искаме всички интереси да са защитени. За тази сграда има много сигнали, защото тя е в много лошо състояние и  може да се срути всеки момент”, коментира Тотев и каза, че ще изчакат назначената комисия да излезе  със становище и указания.

„Тук в Пловдив сме много чувствителни. Ако това не беше в Пловдив – нямаше да е така”, заключи градоначалникът. 

„Чувствителността” на пловдивчани  всъщност  е право пропорционална на безчувствеността на община и държава по отношение на Тютюневия град.  Сградите на  бившите тютюневи складове се рушат, биват събаряни и палени.  И така бавно и полека се заличава част от историята на града. Няколко сгради бяха съборени и вече са превърнати в жилищни кооперации, складът на „Одрин” 8 вече трета година е полусъборен,  фабриките на Кудоглу – паметници на културата – опожарени.  Виновни няма, институциите си прехвърлят топката, а районът е като декор от хорър филм.

Всъщност  експерти от Пловдив  изрично са написали,  че фасадните стени на въпросния склад нямат конструктивни проблеми и това позволява част от тях да бъдат съхранени. 

Комисията в състав архитекта на район „Централен” Петър Петров, регионалния инспектор от Инспектората на Министерство на културата арх. Слави Славов, арх. Виолета Раева – експерт на Националния институт на недвижимо културно наследство, и инж. Мария Дончева, началник на РДНСК, констатират и рисковете от нарушената конструкция на склада, но дават ясни препоръки.

И те са – да се направи архитектурно заснемане на фасадите и на сградата от проектант, вписан в регистъра по чл. 165 от Закона за културното наследство, за да има достатъчна документация за реконструкцията им. Така изготвената документация да се съгласува с Министерство на културата. Препоръчват и в инвестиционния проект за нова сграда, на базата на архивните документи и заснемането, да се възстановят обемно-пространствените и архитектурни характеристики на демонтираните сгради. Третото изискване е при демонтажа да се запази сектор с дължина 10 метра от фасадата като се вземат мерки за неговото укрепване.

Документът е изготвен така, че Пловдив да съхрани поне малка част от сградата, която макар и порутена и опасна, респектираше с мащабите си и архитектурните детайли.

Точно обаче становището на Министерството на културата в лицето на НИНКН, стана причина за скандала и провокира бърза и остра реакция в архитектурната гилдия. На страницата си във Фейсбук днес Камарата на архитектите в България публикува остро писмо, с което призова най-сетне да се пристъпи към ефективни действия за съхраняване на културно-историческото наследство. Архитектите поискаха и уволнението на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Даниела Джуркова, чийто подпис стои под документа. 

Те определят становището, подписано от арх. Джуркова като „поредният позор за държавата и културата ни”  настояват за оставка или дисциплинарно уволнение на директора. „Министър Банов, какво мислите по въпроса? Харесва ли ви в уикендите да бягате да спасявате исторически обекти, които вашите подопечни са хвърлили на багерите?”, питат архитектите в отворено писмо.

Предвид скорстта, с която се е развила процедурата по организацията на събарянето, можем да разсъждаваме по темата дали  сме свидетели на поредния позор или сценарият е бил добре планиран? 

Trafficnes ще продължи да следи случая. 

Гледните точки на министъра на културата Боил Банов и кмета на Пловдив Иван Тотев вижте във видеото: