Днес Областният оперативен щаб оповести новите противоепидемични мерки, които влизат в сила в Пловдивска област от понеделник. Една от тях е ограничаване на работното време на заведенията, като те трябва да затварят в 23 часа и да работят на 50% капацитет. Председателят на БХРА Еньо Енев заяви, че Пловдив ще последва примера на София и заведенията ще бойкотират мерките. Потърсихме за коментар и председателя на Асоциацията на заведениятав България Ричард Алибегов. 

- Пловдив е поредния град, в който от понеделник се налагат нови ограничения на ресторантьорския бранш. Какви ще са реакциите? 

-Това е пълен абсурд. Държавата абдикира от ангажиментите си и оставя бизнеса да се оправя сам. Според Закона за извънредното положение, когато е въведено такова и има заповед за ограничаване на конкретни дейности на национално ниво, държавата дължи обезщетения. Сега правят шменти - капели- РЗИ-тата издават заповеди по области и не се изплащат никакви , абсолютно никакви обезщетения. Просто си измиват ръцете. Само че няма да стане- и заведенията в Пловдив, и заведенията в цялата страна ще последват примера на колегите от София, които останаха отворени. Ние, браншовите организации сме категорични, че няма да оставим на улицата стотици млади хора, които бяха принудени да се ваксинират, за да запазят работата си. Ще продължим да работем, естествено при спазване на всички санитарни изисквания, допускайки само клиенти със сертификати. 

- В столицата вече има проверки за спазването на новите ограничения. Какви са последствията? Какъв процент от заведенията остават да работят?

- Работят над 90% от заведенията. Вече тръгнаха проверки - по 20 човека от 10 инстутиции, безконтролно хабене на държавен ресурс. Нещо, което може да се свърши от двама души - един полицай и един здравен инспектор. Но както за повечето неща в държавата, и тук се имитира дейност. Пишат ни актове, ние ги изпращаме на адвокатите на сдружението, за да ги обжалват. Снощи в София абсолютно всички клубове останаха да работят. И така ще продължим. 

- Какви са реакциите на служителите и клиентите?

- Хората са безкрайно обидени. И с право. Това са млади и здрави хора. Много от тях се ваксинираха единствено, за да запазят работните си места, а сега се оказва, че въпреки всички високопарни приказки и обещания от страна на държавата, те пак ще останат на улицата. Затова съвсем скоро , тук в България, ще се проведе първият протест на ваксинирани хора в Европа. И ще станем за посмешище. Това е против политиката на Европейския съюз. Сега всички антиваксъри ни се подиграват и то с пълно право. Абсолютно неадекватно поведение от страна на държавата. Всеки ден заведения фалират, а финансовият министър ни се присмива и ни съветва да работим в събота и неделя. 

- В Пловдив ресторантите ще имат  един час повече, в сравнение със София, което на практика се покрива с работното време на повечето. Може би по този начин управляващите се опитват да успокоят поне част от бранша?

- Вижте, наивно е да се мисли, че тези мерки удрят само нощните клубове. Тук имаме цяла икономическа верига - с дискотеките е свързана работата на ивент центрове, на музиканти, охранителни фирми, таксиметрови компании, фризьорски салони, бутици за дрехи и обувки. Ако някой си беше направил труда да анализира ситуацията, щеше да го разбере. Но това не се случва. Няма никаква комуникация между бранша и управляващите. Министрите само си прехвърлят вината - ще видим, ще анализираме, ще решаваме. И в същото време ни затварят. Пети ден чакаме отговор от Министерството на здравеопазването на каква база бяха въведени ограничителните мерки за заведенията? Такъв обаче няма. Давам прост пример - през декември броят на заетите интензивни легла в болниците бяха 850 и тогава всичко беше отворено и работеше. В момента, според данните на ЕИП , заетите интензивни легла са 520 и ни затварят. Търся логика, но не намирам такава. Днес брифингът на пловдивския областен управител започна с уверението, че няма наплив в болниците и няма промяна в броя на хоспитализираните. И веднага след това съобщава новите мерки. Защо въвеждат 50% ограничение, след като заведенията са полупразни? Зелените сертификати ограничиха голям брой клиенти, а сега заради големия брой заразени, много хора се страхуват да излизат.  

- Какви са следващите действия на бранша? Ще видим ли отново национални протести?

- Да, със сигурност. И те ще бъдат много по-многобройни от предходните. Защото сега ще протестира целият малък и среден бизнес. Чудовищните сметки за ток ще доубият тези фирми, които с цената на много лишения, успяха да оцелеят по време на пандемията. Обещават компенсации през февруари. А до февруари как ще оцелеем? Давам пример - едно заведение, което миналата година е плащало по 8 000 лева ток на месец, сега сметката му 32 000 лева. Собственикът трябва да си го плати, а през февруари би трябвало да му върнат 6 хиляди лева. Пълен хаос, който не се издържа вече. А поведението на държавата е неадекватно. Но какво да очакваме от хора, които не могат да въведат зелен сертификат дори на собственото си работно място. Два месеца пазарлъци и накрая всеки си влиза в парламента както си иска. Напълно безпомощни са!