Да унищожиш общинска собственост, извършвайки престъпление според законите на Република България, просто защото… не ядеш месо и животински продукти. Звучи леко налудничаво, но точно това се случило в парк „Лаута” в Пловдив, ако именно вегани са разбили с чукове трите обществени барбекюта там.

Другият вариант за случилото се е някой се опитва да очерни името на веганите и тяхната кауза да създадат свят, в който хората не консумират продукти с животински произход. Необяснимо е обаче кой и защо ще положи всичките усилия, необходими за разбиването на барбекютата и надраскването на асфалта с надписи „Месото е жестокост”, освен ако не вярва в същата тази кауза. Така че версията „натопяване” изглежда много по-малко вероятна.

Случилото се предизвика разкол и сред самите вегани. В една от най-популярните техни рупи във фейсбук се развихриха спорове дали подобни вандалски прояви помагат на каузата им или настройват хората срещу тях.

"Ето какво впечатление оставяме в медиите, напълно безсмислена и глупава акция с негативен резултат", коментира един от потребителите там. Друг го подкрепя: "ПсевдоАктивистите са най-дейни, както знаете във водата л****о винаги изплува отгоре. На 1000-2000 вегани, като има 5 глупави - те са най-шумно и активно изявяващи се... Без мисъл. Само с действие".

Други обаче защитават проявата и смятат, че не е важно как ще реагират пловдивчани. "Ние се борим за животните, не за впечатлението на хората. Браво на съгражданите", пише един. "Това е форма на протест. Посланието не е лошо, но ще трябва доста време да мине докато подобни действия получат положителна интерпретация", оправдава стореното четвърти.

Има го, разбира се, и призива за мирно отстояване на правата на животните. Той, очаквано, идва от представителка на нежния пол, която вижда ясно агресията в разрушаването на барбекютата в Лаута. "За мен веганството, вегетарианството е ненасилие, то е любов, толерантност и смирение. Този акт, в моите очи поне противоречи на това. Агресията не ражда агресия. Не знам, нещата не мисля, че отиват на добре, дано бъркам!", пише тя.

Налице са спорове полезни ли са подобни акции, трябва ли да ги има и това ли е начинът в "кранистите", както веганите наричат хората, консумиращи месо, да се посее идеята за веганството.

В крайна сметка обаче, който и да е извършителят, резултатът е налице – барбекютата в „Лаута” сега са превърнати в разбити парчета бетон, а асфалтът покрай тях е грозно надраскан с „революционни призиви”. Без да ги е грижа кой е извършил акцията, посетителите на парка са единодушни – това е грозно и нередно.

Т.е. дори акцията наистина да е дело на вегани, тя не печели привърженици на тяхната кауза. Напротив – настройва хората срещу тях, както и много други техни прояви. Спомнете си опакованите и омазани с „кръв” хора по площадите, например. Шокът печели вниманието на публиката за ден-два, но не оставя в нея позитивен пример.

Потенциалната акция срещу паленето на барбекюта в „Лаута” е провал и на чисто физическо ниво. Да, трите барбекюта в момента са разрушени. Районният кмет Костадин Димитров обаче обеща скоро те да бъдат възстановени и обяви, че ще бъдат изградени още 3 нови. Така барбекютата в „Лаута” ще станат шест, а месото, което ще се пече на тях, ще е двойно повече.

Вижте какво остана след вандалския акт във ВИДЕОТО: