Цяла седмица гледах, слушах и не вярвах на сетивата си. Множество политически „анализатори“ и „експерти“ (за мен пропагандатори) се скъсаха да предричат апокалипсис, защото американски танкове щели да пристигнат в България. Медиите удобно хвърлиха бензин в огъня и развихриха психозата до такава степен, че немалко хора започнаха да очакват всеки момент да се случи най-лошото.

Съответно много от симпатизантите на Путин започнаха още по-настойчиво да обясняват как за оцеляването на България от жизнено значение да се излезе от НАТО.

А истината е съвсем различна и доста елементарна. България е член на НАТО и като такъв има своите права, задължения и текущи ангажименти. Част от последните представляват съвместните учения, които държавите-членки организират в различни точки на планетата.

Т.е. ако свалим червените очила, ще видим, че нищо ненормално не се случва. А за да върнем гръмогласния жест на истериците, ще припомним някои реалности от не много далечното минало. По време на Студената война, България беше във Варшавския договор и граничеше с две „вражески“ (натовски) държави – Гърция и Турция. Като член на военна организация, у нас не бяха рядкост чуждите, най-вече съветски военни единици, на фона на които двата танка изглеждат като пубертетска хумореска. Но ... война не се получи. Никоя от НАТОвските държави не предприе никаква интервенция или агресия поради дислоциране у нас на чужди военна техника и контингенти у нас. Тогава психоза нямаше, защото нямаше интерес да се раздухват измислици в медиите.

Днес ситуацията е колкото еднаква, толкова и различна. Еднаква, защото България отново е член на военна организация – на НАТО. И като такъв си спазва съвестно ангажиментите. Различна, защото някой отнякъде се опитва да създава не просто нездрави, а направо опасни настроения в обществото, при това без никакво основание.

Защо са опасни ли? Защото излизане на България от НАТО сега би представлявало същият мащабен пробив в националната сигурност, какъвто би бил излизането ни от Варшавския договор по време на Студената война.

Надявам се агитаторите „против“ да осъзнаят на кой „Бог“ се кланят с истерията си и да намалят медийните си децибели до възпитани равнища.

Адв.Станислав Станев, TrafficNews.bg

 *Адвокат Станев е член на Пловдивската адвокатска колегия