Не само цяла Хърватия е в еуфория от сензационното си класиране за днешния финал на световното в Русия срещу Франция. Една почти съседна държава очаква с не по-малко въодушевление двубоя тази вече от 18 часа на стадион Лужники в Москва. Голяма част от родната футболна общественост и феновете се припознаха в подвига на хърватите и яхнаха мечтата заедно с тях. За да си спомнят и да помечтаят за още едно американско лято след онова, което ни споходи преди 24 години. И за онази улична лудост, която завладя цяла нация. 

Станахме изцяло съпричастни на едно историческо събитие, белязало отиващия си Мондиал 2018. За пръв път балканска държава ще играе финал на световно първенство. Сигурно малцина си дават сметка, че България е втората страна от полуострова, достигала до Топ 4 на световно първенство – в САЩ през 1994 година. Преди това го е правила само бивша Югославия в далечните 1930 и 1962 година, като и в двата случая остава 4-та – като нас. Всъщност Хърватия бележи най-доброто класиране за Балканите през 1998 година, когато се класира на трето място на световното във Франция през 1998 година. Турция повтаря това постижение 4 години по-късно в Япония и Южна Корея. За да дойде първият финал сега.

Най-малкото от балканска солидарност голяма част от футболната ни общественост сигурно стиска палци на Хърватия тази вечер. И с основание – комшиите го заслужават напълно. Докато го правят обаче, отговорните фактори у нас е редно да си зададат някои въпроси. Като например: Как се получава така, че българското първенство сигурно е по-силно от хърватското в момента, но хърватите играят финал, а ние гледаме по телевизията. Как така футболисти като Модрич, Ракитич, Перишич, Манджукич и останалите играят в Реал, Барса и различни европейски грандове, докато ние от времето на Бербатов нямаме качествен експорт. Което прави повече от 10 години. Или пък как така хърватите след златната ера на Шукер, Бобан и Просинечки преди точно 20 години, извадиха ново звездно поколение, докато наследниците на Стоичков, Костадинов и Пенев не се виждат на хоризонта. Богат материал за размисъл преди днешния финал на световното.