Полицаи, частни охранители и представители на Български червен кръст организираха серия от срещи днес с възрастни пловдивчани, за да ги обучат как да разпознават измамниците и да се предпазят от техните схеми. Инициативата е част от социалната програма „SOS! Час внимание!“, реализирана съвместно от БЧК, Община Пловдив, УМБАЛ „Свети Георги“ и компания „Трафик”.

„За съжаление, измамниците стават все по-изобретателни”, отчете началникът на Шесто районно управление старши комисар Николай Кирков, който присъства на срещата с пенсионерите в район „Източен”. Според неговите наблюдения все още най-разпространени остават телефонните измами. „Обажда се непознат глас на вашия домашен телефон, често се представя като служител на полицията. Казва ви, че ваш близък е пострадал и за да му помогнете, трябва да дадете пари или ценности”, обясни на възрастните хора Кирков. Друга измама, отново по телефона, е свързана с печалба от томболата на някаква фирма. Бандитите съобщават, че печелите телевизор, съдомиялна, печка, но за да получите наградата си, отново трябва да дадете определена сума пари. „Ако ви се обади непознат, не говорете нищо. Не казвайте името си. Не споменавайте име на близък. Просто затворете слушалката и наберете тел. 112”, разказа старши комисарят. Той подчерта, че никоя държавна институция – било полиция, пожарна, Бърза помощ, прокуратура, не ходи по домовете на хората, за да иска пари.

Често измамниците обикаляли паркове и градини, заговаряли възрастните хора, представяйки се за социални работници. Лъжели, че има възможност да им бъде увеличена пенсията. Но трябва да отидат в дома на пенсионера, за да вземат нужните документи. „Основната цел е да видят къде държите вашите спестявания и да бъдете обрани. Затова не канете непознати вкъщи”, посъветва старши комисар Корков. Често хората са лъгани и от мними врачки, с които са се запознали на улицата. След кратък разговор, пенсионерите споделят за своя болежка, а мургавите жени започват да ги уговарят, че им е направена магия. Отново убеждават жертвата да ги заведе у дома, да им покаже парите, да ги завие във вестник, да ги сложи на кръста. И в един момент те изчезват. „Някои обикалят парковете и предлагат тенджери, чинии, вилици, чорапи, одеяла. Искат да бъдат поканени в дома ви да направите сделка. Отново целта е да видят в кое чекмедже си държите портфейла. Ще ви помолят да отидете да им налеете чаша вода и в това време ще ви взимат парите”, описа схемата началникът на Шесто РУ.

Дончо Киров, директор Вътрешна сигурност в компания „Трафик”, пък даде няколко практични съвета как възрастните хора могат да се предпазят. „Когато тръгвате сутрин по задачи, не е необходимо да взимате цялата пенсия с вас. В район „Северен” един 83-годишен дядо се оплака, че преди време му откраднали портмонето с 3000 лева. Не е нужно да се носят толкова много пари. Преценете колко ще ви трябват за деня”, обърна се към възрастните хора Кирков. Той посъветва парите и личната карта да стоят в различни портмонета в чантата. Също така ципът да бъде затворена, а чантата – под ръка. „Когато влезете в някой голям магазин да пазарувате, обикновено оставяте чантата върху количката, бутате я настрани и започвате да гледате по щандовете. А чантата стои сама и като се обърнете, вече я няма”, даде пример охранителят.

Той посъветва пенсионерите да не теглят пари от банкомат в тъмната част от денонощието. Мъжете да не носят портфейла в задния джоб на панталона. А да увиват банкнотите в кърпа и да ги съхраняват в предния джоб, тъй като така много по-трудно могат да им ги измъкнат. Ако пък станат жертва на въоръжен грабеж, да съдействат на бандита и доброволно да дадат ценностите си. Защото, опитвайки се да издърпат чантата си, рискуват сериозно да пострадат. Статистиката показва, че в 95 процента от случаите крадците постигат своето, но важно е да не е за сметка на вашия живот, посочи Киров.     

Таня Малакова от БЧК, която ръководи „Мобилен социален екип”, съобщи, че услугата вече обхваща целия град. Съвместно с фирма „Трафик сот” е организирно 24-часово дежурство. Работи денонощен кол център, а мобилен екип със специалисти и доброволци е готов да реагира при нужда – за доставка на стоки от първа необходимост и транспортиране. Самотни възрастни и трудноподвижни хора могат да търсят помощ на телефон 0700 147 44.

До края на март продължава и серията срещи и обучения на полицаи, частни охранители и представители на Български червен кръст с възрастните хора в Пловдив. На 21 март ще са в район „Западен”, на 28 март в район „Южен” и на 29 март -  в район „Централен”.