В Орландовци се случи конфликт,  при това сериозен. Този конфликт тлее от десетилетия и главен виновник за него са политиците. Защо ли? Ами защото политиците виждат у голяма част от ромите  една общност, която могат да използват, за да се доберат до властта. И им се отблагодаряват. Как ли? Основно с пасивност. Пасивност в смисъл, че държавата се е оттеглила от присъствието си в ромските общности, като е оставила недобросъвестните да генерират престъпност и напрежение.

В този смисъл напрежението в Орландовци не е изненада. Само че когато на ситуацията се погледне с по-сериозно внимание, изплуват доста странни съвпадения.

Едно лице на име Симеон Милков се яви по много медии и охотно (според някои дори подготвено) разказа за инцидента с големи подробности. Оказа се, че е очевидец и дори участник. Думите му успяха да провокират гнева на много хора и участието на запалянковци с крайни възгледи. Само че  ... КОЙ е Симеон Милков.

Резултатите от google посочват един млад човек със сериозна обществена (или противообществена) активност. Младежът явно е от Велико Търново, защото има най-сериозна активност там.

Изявявал се е като лидер в сдружение СИЛА, което остана в историята с протестите срещу цените на горивата по времето на предишния кабинет на Борисов.

Протестирал е в Сливен, а освен всичко останало се оказа, че е има сериозни симпатии към политическия проект на Николай Бареков. Същият този активист се оказва с присъда за хулиганство.

Изобщо ... една изключително цветна, активна и социално, и политическа личност. Да се чуди човек какво работи, за да финансира пътуванията си из България, каква заплата взема и как успява да съвместява полагането на труд с такава интензивна обществена активност из много точки на България.

И ... какво се получи? Изведнъж, по случайност гражданският активист, се оказа в Орландовци.

По случайност се оказа там точно когато се случи конфликтът и по случайност освен основен очевидец е и най-охотен в даването на интервюта.

Чиста случайност е и времето, в което се случи този конфликт. Случайно стана точно когато полицаите започнаха протести.

Случайности. Държавата на случайностите, в която няКОЙ изключително умело успява да съчетава различни случайности, за да създава напрежение и несигурност.

А за престъпността в Орландовци и на всички други места две мнения няма. Този грях на политическите класи трябва да бъде изкупен от тях. Но най-голяма цена трябва да платят тези, които от една страна го поощряваха, а от друга се възползваха от него, за да създават скандали в обществото. Тези, зад които стой няКОЙ, на когото се кланят активните младежи от „социалните“ протести. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg