Д-р Веселин Герев е завършил медицина във ВМИ Пловдив през 1991 година. Защитава специалност по Психиатрия пред 1997 година. Консултант е на ВМА в периода 1999-2001 година. От 2002 година е психиатър на свободна практика. Д-р Гревев е един от инициаторите у нас да се премахне смяната на часовото време. Въпреки че в цяла Европа продължават споровете „за” и „против” въртенето на стрелките, в 3.00 ч. тази нощ отново ще се въведе лятното часово време и часовниците ще бъдат преместени с един час напред.

- Д-р Герев, вие сте един от инициаторите у нас да се премахне смяната на времето. Защо?

- Защото това ще отнеме от психиката ни едно бреме, което води до допълнителен стрес от разместването на стрелките. Аз не мисля обаче, че смяната на времето ще бъде премахната. Защото това е третият път, в който Европейският парламент гласува против тази смяна, но след това Европейската комисия отменя решението. Европейската комисия има последен глас, решава еднолично, без да се съобразява какво е решението на Европейския парламент. В момента сме по астрономическо часове време, не се знае по какво часове време ще бъдем по принцип – дали ще бъдем с час напред, или ще си останем по астрономическо.

- Кой е по-добрият вариант според вас?

- Човек се ражда по астрономическо време, затова е по-добре по астрономическо време да си караме. Години наред психиката ни е настройвана на този биологичен часовник и няма защо да бъде тормозена и да бъде въртяно времето. Има държави, които остават на лятно часово време целогодишно. Например Турция остана на лятно часово време и не върна часовника назад. Русия си остана на астрономическото часово време. Има страни, които от 6-7 години вече не сменят часовника. Това са страните от БРИКС – най-добре икономически развитите страни в света. И към тях всяка година се прибавят нови и нови. В САЩ се мести времето. Най-интересното е, че това не се случва само в щата Орегон. Така е взето решение от властите там. Тоест, те са в различно часово време от цяла Америка.

- В тези страни има ли вече наблюдения дали хората се чувстват по-добре, след като не се сменя времето?

- Не. Направени са наблюдения, когато е смяната на часовото време, че няма никаква икономия на електроенергия. А има само вреди за здравето на човека. В понеделника след смяната на часовото време с 50% се увеличават инфарктите и инсултите. Двойно скача и броят на потърсилите помощ по отношение на проблеми със сърдечно-съдовата система. В Русия дори е правено едно проучване, което установява, че в първите три дни след смяната на часовото време кокошките носят с 50% по-малко яйца, а кравите дават по-малко мляко. И това е така, защото човекът, който го храни и почиства, ги обслужва с час по-рано или по-късно. От 15 години говоря за вредата от смяната на часовото време. Най-големият парадокс е, че тази година Нобеловата награда за медицина е дадено точно за това – за разкритието на молекулярните механизми на биологичния часовник при човека. Това са трима американци, но въпреки всичко там продължава да се сменя часовото време. Да не говорим, че икономията е колкото енергията за една крушка, която свети в продължение на един ден. Самата смяна на часовото време е била направена заради Първата световна война. Въведена е от Германия, за да може вместо за осветление, токът да отива за стоманолеене. Защото това е много енергоемък процес, изискващ огромни количества електроенергия. До Кремиковци и до завода в Раковски имаше собствени електроцентрали, които осигуряваха само това – необходимостта от ток за домените пещи. Там трябва да се развие над 1200 градуса топлина, за да може да се получи стоманолеене. Така че сега, ако ще правим Трета световна война, ще ни трябва режим на тока. Но в противен случай е безсмислен. И най-парадоксалното е, че решенията се взимат от единици хора, които не са компетентни. Освен това не ги е грижа за здравето и живота на останалите.   

- Синоптиците вещаят затопляне на времето от следващата седмица. Задава ли се пролетна умора?

- Пролетната умора се появява, когато в продължение на 5-6 последователни дни има усилено слънцегреене. Няма ли слънце, няма и пролетна умора. Това не е свързано нито с храненето, нито с витамините, от които уж имаме дефицит през зимата. Когато слънцето огрява в очите на човек, качва нивото на серотонин, на спокойствието, тонуса и настроението. И тогава ни хваща пролетната умора. Това е едно физиологично състояние, през което минават всички здрави хора. Обикновено трае между 3 и 5 дни. Заблуда е, че като си промениш начина на хранене, спортуваш или практикуваш някакви успокоителни техники, можеш да го преодолееш. Просто това е биохимия на природата. И при растенията и животните в този период се променя биохимията в следствие на слънцегреенето.

- Ако продължи по-дълго, означава ли, че не е пролетна умора, а нещо друго и трябва да вземем мерки?

- При всеки човек е индивидуално. Но, да кажем, продължи ли повече от две седмици, това не е пролетна умора. И вече става въпрос за някакво тревожно депресивно състояние. Но биохимията нормално върви точно по този начин. Когато няма достатъчно светлина, човек е по-ленив и летаргичен. Започне ли слънцето да грее по-силно, първо минава през един период, в който ленивостта му се засилва, и оттам нататък тръгва скок в тонуса и настроението. Моите наблюдения показват, че това състояние трае не по-малко от 3-4 дни. И каквото и да прави, човек не може да го преодолее. Да кажем, че това е настройката на нашия организъм от зимната летаргия към пролетното съживяване.