Проф. д-р Мариана Мурджева е ръководител на катедра „Микробиология и имунология” и заместник-ректор по “Международно сътрудничество и проектна дейност” на Медицински университет-Пловдив. През 2014 г. е  номинирана за изобретател на годината в категория “Химия и биотехнологии”. Научните интереси на проф. Мурджева са в областта на антимикробната терапия, имунологичната толерантност и автоимунитета. 

-Проф. Мурджева, по какъв начин трябва да употребяваме антибиотиците?

-Употребата на антибиотиците е въпрос на предизвикателство и медицинско изкуство. Антибиотиците трябва да се назначават от лекар - при строги показания за прилагане, в конкретна доза, път на приемане, продължителност на лечение. Не на последно място е съотношението цена/ефективност. Самолечението с тях е изключено, защото може да доведе до нежелани странични реакции и повишаване на резистентността на бактериите. Важно е да се знае, че най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, тъй като антибиотиците повлияват бактериалните заболявания. Самоинициативата, която някои пациенти предприемат, за лечение с антибиотик, непредписан от лекар, компрометира възможността да се лекуват правилно инфекциозните болести и може да доведе до нарастващи размери на резистентността. Трябва и да помним, че спирането на приема на антибиотика преди предписаното време е предпоставка за повторното размножаване на бактериите и задълбочаване на симптомите.

Какво каза още проф. Мурджева - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: 

- Имат ли странични реакции? 

-Да, антибиотиците могат да имат странични реакции - някои са по-чести, други по-редки. Някои например може да доведат до алергия (обриви, отоци, повръщане, диария), други са токсични за малки деца, трети могат да увредят бъбреците, ушите и черния дроб. Нежелано действие на антибиотиците е и разрушаването на нормалната микробна флора в червата, устната кухина или влагалището, което налага профилактично прием на пробиотици при по-дълга употреба на антибиотици. Ето защо до антибиотично лечение трябва да прибягваме само в случаите, когато употребата им наистина е наложителна.

- Повече вредят или повече помагат при лечението на заболяванията?

-Когато са използвани правилно, т.е. разумно, въпреки вероятните им странични действия върху организма, антибиотиците остават мощно оръжие за борба с бактериалните инфекции. Те са незаменими при животозастрашаващи инфекции като сепсиси, пневмонии, менингити.

Рационалната антибиотична политика налага изписване на антибиотици само когато са показани и предложени в необходимата доза, по необходимия път и за съответния период от време.  Пример за разумна употреба на антибиотици е периоперативната профилактика. Чрез нея в хирургията се цели да се ограничат микроорганизмите, инфектиращи хирургичната рана. Използват се антибиотични средства с възможно най-тесен антимикробен спектър при коремни, гръдни, ставни операции. Антибиотиците се вливат при повечето случаи еднократно в рамките на 60 минути преди началото на операцията. Това води до предотвратяване на инфекции на раната и  не е достатъчно, за да се развие резистентност у бактериите.

Механизмите на придобитата резистентност на бактериите към определени антибиотици са разнообразни и се проучват задълбочено във водещите университетски микробиологични лаборатории и най-вече в референтните лаборатории на Националния център за заразни и паразитни болести в София. Нещо повече, в България има система за надзор на антибиотичната резистентност и всяка година на нашите национални конгреси по клинична микробиология се съобщават данни за мониторирането й. Необходим е обаче по-сериозен и засилен държавен контрол за употребата на антибиотици в болничната помощ, проучване и ограничаване на причините за разрастващата се антибиотична резистентност с появата на вътреболнични инфекции от резистентни бактерии и това е част от националната стратегия за антибиотична политика, която трябва да бъде утвърдена и да се прилага на практика. 

-Медицински университет-Пловдив ще се отбележи Европейския ден за осведоменост на антибиотиците. Кои са акцентите в програмата? 

-18 ноември е Европейският ден за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците. Всяка година той се организира от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). И тази година МУ-Пловдив отбелязва кампанията, като на 16 ноември инициира мероприятие, насочено към студенти, докторанти, академичния състав на МУ-Пловдив и университетските болници, както и към пловдивската общественост. 

Целта е да запознаем аудиторията със значението на антибиотичната политика, с проблемите, свързани с антибиотичната резистентност и необходимостта от разумната употреба на антибиотиците. Освен това бихме искали да информираме за съвременните възможности в МУ-Пловдив и УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив за бърза микробиологична диагностика на инфекциите, която е предпоставка за своевременна и адекватна антибиотична терапия, ограничаваща риска от развитие на резистентност. Интересен момент от отбелязване на събитието ще бъде привличането на студенти и докторанти заучастие в националния конкурс Арт агар – рисунки с бактерии върху микробиологични агарови среди. Предвижда се виртуално арт-шоу на рисунки на участници в предишни конкурси, което се организира с любезното съдействие на фирма „Ридаком“ – наши партньори в организацията и провеждането на събитието.