Светият синод към Българската православна църква (БПЦ) вчера отказа предложението негови представители да участват в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, която ще бъде отбелязана на 27 май тази година. Покана към представители на българската църква е направил македонският архиепископ Стефан. Освен това желание да вземат участие в отбелязването на годишнината са изразили Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан. Тези предложенията обаче не били приети от Св. синод.  Решението е било взето след "проведени обстойни разисквания и гласуване", съобщават от БПЦ. По този повод пловдивският адвокат д-р Станислав Станев написа отворено писмо до клира.

Публикуваме пълния му текст:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,


Пиша Ви в качеството си на българин, православен християнин, български гражданин (а и данъкоплатец).
Странните новини долитат бързо, та всички разбрахме, че  на 14 май 2018, на свое заседание Светият Синод аристократично и със скрити от обществото мотиви е взел решение Да не уважи 1000-годишнината на Охридската архиепископия

УВАЖАЕМИ ОТЦИ,
Вярващ съм, откак се помня. Във Вярата ме посвети моя баща, който е протестант, но Истината намерих именно в православните храмове. Дотолкова обичам Православната църква, че мои приятели се шегуваха, че съм православен фундаменталист. И именно любовта и принадлежността ми към Православието са ме карали да мълча с болка и да браня Църквата пред хулители дори когато не съм бил сигурен, че е права. 

Мълчах, когато се разцепихте и миряните бяхме принудени да се срамуваме от цирковте, които забавляваха атеисти и друговерци.
Мълчах, скърцайки със зъби, когато Вселенския патриарх обиди Българската православна църква и целия български народ, искайки да му бъдат "върнати" иконите и другата утвар, изстрадана и отгладувана от българите в Беломорието и Егея.
Мълча, когато на гробовете на покойниците от 11 пехотна македонска дивизия в Ново село, Македония Вие отсъствате, а панихидите се отслужват от духовниците от Македонската православна църква.

Днес сте решили да се въздържите от почитане на 1000 години от създаване на Охридската архиепископия.
Аз не разполагам със задълбочена канонинчна грамотност и затова Ви моля да имате мъдростта, добротата и скромността да обясните на мен и на другите чудещи се:

ЗАЩО??? 

И докато чакам да отговорите, искам да напомня, че:

В чл. 1 (3) от Вашия (всъшност и НАШИЯ) устав - на Българската православна църква пише изрично, че тя е правоприемник и на Охридската архиепископия. 

След падането на Велики Преслав, когато България води неравната битка за своята независимост, Българският патриарх намира спасение именно в Охрид. 

След колапса на Първата българска държава, завоевателят "понижава" в ранг българската православна църква и тя става архиепископия - със седалище именно в Старопрестолния Охрид. През следващите столетия, в рамките на тази архиепископия, православните християни намираха утеха и спасение в храмовете в нейния диоцез. А след създаване на Екзархията, в същите тези храмове служиха екзархийските свещеници, които едновременно водиха битка за Спасението на душите на българите и ги пазеха от хищния език на Патриаршията, която искаше да ги претопи.

Именно тази Екзархия, чийто духовници десетилетия наред служеха в старите храмове и учеха българите и в Македония на Христовото учение, показа достойнство и твърдост и помогна за спасяването на българските евреи. Тази Екзархия, която получи статут на Патриаршия, обаче днес направи крачка назад. Отклонявайки поканата да почете в Охрид столетния труд на българското духовенство, отдалечава Светия синод от нас, миряните. 

Сигурен съм, че бихте могли да изтъкнете канонични и "канонични" причини за това свое решение. Сигурен съм, обаче, че и вие, както и аз знаем, че това решение (дори под рехавия плащ на евентуална канонинчност) кара и вас тайно да се червите и да си задавате въпроса, дали след време поколениятакоито почитат патриарх Евтимий и екзарх Йосиф няма да си спомнят за днешния ден с блудкав вкус в устата...  

Вчера (за пореден път) Вие ме карате да се чувствам неудобно от Моята църква. И за пореден път ме карате да изпитвам носталгия по Екзархията. И не само мен, но и хиляди достойни и просветени българи, живеещи в България, в Македония и на други места.
Сетих се, че съм и данъкоплатец. Не оспорвам субсидията, която получава БПЦ. Само че се чудя ... ЗА ТОВА ЛИ Я ПОЛУЧАВА?!?


Все още с уважение (но и учудване): просто един мирянин

Адвокат Станислав Станев

*Юристът е член на Пловдивската адвокатска колегия и автор на TrafficNews.bg.