500 милиона бяха събрани за по- малко от 24 часа след пожара, опустошил един от символите на християнския свят – катедралата Нотр Дам в Париж.  Милиони станаха свидетели на огъня, който вилня в продължение на часове в историческата сграда. Хиляди парижани плачеха, докато гледаха как прочутата кула, която се извисяваше  като стреля над Латинския квартал, рухва. Щетите тепърва ще се изчисляват, причините за пожара – не са ясни поне засега.

Ясно е само едно – че катедралата ще бъде възстановена. И то по възможно най- бързия начин. Много европейски лидери вече предложиха помощ на френския президент Еманюел Макрон, включително и българският премиер Бойко Борисов, който е предложил да изпрати най- добрите български реставратори. Френският милиардер Франсоа Анри Пино, който е съпруг на актрисата Салма Хайек и притежава аукционната къща „Кристи”, вече съобщи че семейството му ще дари 100 милиона  за спасяването на храма. Най- -богатият европеец  - собственикът на концерна LVMH – Бернар Арно също съобщи, че ще дари 200 милиона евро за възстановяването на архитектурния шедьовър. Солидарни с акцията са хиляди французи, които вече започнаха да събират средства за реставрацията.

Възстановяването на готическата катедрала вероятно ще отнеме много време, тъй като щетите са огромни. Но има голяма вероятност да приключи преди реставрацията на изгорелите, преди 4 години, тютюневи складове в Пловдив.  Макар и далеч като архитектурна и културна стойност от храма,  който е под защитата на ЮНЕСКО,  складовете, завещани от дарителя Кудоглу,  имат собствена стойност за града и жителите му.  През август 2015- та пловдивчани също гледаха със сълзи на очи как рухват покривите на огромните сгради, които са били част от детството им. Унищожаването им постави много въпроси, които и до днес са без отговор. Пловдивският Квазимодо - клошарят Любомир Данчев, обвинен в палежа на складовете,  също ще излежи присъдата си, преди строители и реставратори да се заемат с овъглените фасади, които в момента се държат прави, благодарение на грозните метални конструкции.

Вместо да се намери бърз път за разрешаване на проблема и възстановяване на целия район, кварталът прилича повече на декор за филм на ужасите, вместо на част от сърцето на града.  Желанието за бързото преобразяване на района, който трябваше да е основна сцена на Европейската столица на културата, потъна в блатото на бюрокрацията. Сега проектът за реновация на пространството е в дебрите на НИНКН,  която може да спечели призът на Гинес за най- тромава институция в света.

Търпението е една от най- големите християнски добродетели. За съжаление обаче властите често бъркат търпението с бездействие. Вярата и Надеждата са другите християнски ценности, опазили Европа. Дали обаче ще са ни достатъчни?