Една от най-ценните реликви в Нотр Дам се оказа оцеляла след унищожителния пожар, което беше прието като добро знамение, съобщи Le Figaro. При разчистването край опожарената катадрела е намерен бронзовият петел от върха на кулата стрела, която изгоря напълно и рухна. В него се пази един шип от трънения венец на Христос и мощи на светците-закрилници на Париж: Св. Дени и св. Женевиев. Те са поставени в най-високата кула през 1935 г., за да закрилят сградата.

Според легендата Св. Дени, християнски мъченик от ІІІ век, е бил обезглавен и е починал по-късно след като е успял да вземе отрязаната глава в ръцете си. За Св. Женевиев пък се твърди, че е спасила Париж, като е използвала силата на груповата молитва, за да прогони самия Атила Бич Божи от гало-римското селище Лутеция през 451 година.

Бронзовият петел е само леко смачкан и деформиран от падането, разказал реставраторът, който го е открил. По-рано стана ясно, че пожарникарите са спасили другите най-ценни реликви на храма - венеца на Христос, който се изнася за поклонение на Разпети петък, мантията на Свети Луи и олтарът с кръста.

В същото време в специално обръщение към сънародниците си френският президент Еманюел Макрон обеща късно снощи, че парижката катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена до пет години, предадоха световните агенции.

"Ние ще възстановим катедралата и ще я направи още по-хубава и аз искам това да приключи до пет години, каза Макрон в краткото телевизионно обръщение. - Ние можем да го направим. На нас се пада задачата да превърнем това бедствие във възможност да се обединим и заработим заедно, след като сме премислили задълбочено онова, което сме били и онова, което трябва да бъдем. И да станем по-добри, отколкото сме. На нас се пада да намерим отново нишката на нашия национален проект", увери Макрон.

 След пет години Париж ще е домакин на летните олимпийски игри, припомня Франс прес.

Следователи са разпитали около 30 души след пожара в Нотр Дам, предаде Асошиейтед прес. Повечето от тях са служители, работили по обновяването на сградата. Според съдебен представител алармата за пожар се е задействала два пъти в катедралата вчера вечерта.

Първият път няколко служители на храма, в това число и постоянният отговорник за противопожарната безопасност са направили оглед на зоната под покрива и не са открили нищо.

Вторият път, когато алармата е отекнала, вече е било прекалено късно, защото пожарът е бил вече много силен, разказа представителят, пожелал за запази анонимност. По случая работят 40-50 следователи. Те все още не са получили право да влязат в катедралата от съображения за тяхната безопасност.

Божидар Чеков от Париж: Нотр Дам ще оживее отново, вече събраха над 500 милиона!Сърцето на катедралата - камбаната "Бурдон" е оцеляла