880 милиона евро са събрани за реконструкцията на катедралата Нотр Дам за по-малко от два дни, обяви днес френското правителство. Премиер Едуард Филип обяви международен конкурс за архитектурен проект за възстановяване на прочутата кула на опожарената църква. 93-метровият шпиц се срина в понеделник в пожара, който започна в основата му и се разпространи през оребрения покрив на катедралата, съставен от стотици дъбови греди, някои от които датират от 13-ти век, съобщава "Гардиън".

Френският премиер заяви, че властите все още нямат оценка на общите разходи за ремонтните работи. В обръщение към сънародниците си въ вторник  френският президент Емануел Макрон заяви, че иска след реконструкцията Нотр Дам да бъде по-красива отпреди. 

Днес Макрон проведе специално заседание на кабинета, посветено на опустушената катедрала. Епископ Патрик Шове заяви, че сградата ще остане затворена поне пет - шест години. Той предупреди, че някои от сегментите на катедралата са много отслабени от пожара.  Следователите все още разследват причината за пожара. Въпреки първоначалните опасения, че цялата катедрала може да бъде загубена, структурата изглежда почти непокътната. Има обаче опасения, че камъните на тавана и прозорците с витражи, които са оцелели след пожара, може да са сериозно повредени. 

Архитектите са открили три големи дупки в структурата - в местата на шпица, на трансепта на главния кораб на църквата и свода на северния трансепт. Повечето от дървените покривни греди са изгорени, а частите на бетонните сводове, които държат покрива, са се срутили. Бронзовият петел, символ на Франция, е намерен във вторник, деформиран от топлината, но въпреки това разпознаваем.

Междувременно романът на Виктор Юго "Парижката Света Богородица" зае първо място в списъка на "Амазон" за най-продаваните книги във Франция. Печатно издание, разказваща историята на готическия архитектурен шедьовър, пък се нареди на шесто място.

В България, в онлайн магазините изданието е изчерпано. 

Фотограф: Thierry Mallet/AP