Днес се разбра, че световният интернет гигант Google спира лиценза за използването на Android на китайския технологичен мастодонт Huawei. Това се случи след като Доналд Тръмп ратифицира новия пакет санкции срещу Китай, и на практика обяви извънредно положение.

Войната за създаване на световната 5G мрежа загрубя, показвайки на обикновените хора част от механизмите, по които се води бизнесът на глобално ниво. Явно е невъзможно, дори в Америка, да си огромен да не се подчиняваш пряко на властта. Със сигурност последните няколко денонощия са били изключително тежки за екипите на Тръмп и Google. Все пак е трябвало да изтъргуват бонуса, който ще получи IT гиганта.

Едва ли има някой, който не вижда големия победител след това действие – Apple. Първо, че бе нанесен сериозен удар върху разпространението на Android, второ – китайците, които задминаха рожбата на Стийв Джобс по продажби на смартфони, на практика са изолирани от световния пазар.

Huawei няма да имат особен проблем в Китай, тъй като услугите на Google и без това са блокирани от "Великия китайски файъруол". Що се отнася до забраната за работа с Intel и Qualcomm, Huawei произвеждат собствени процесори Kirin, имат и базата, на която могат да изграждат модеми и други нужни чипове. Но и тук има един проблем – процесорите Kirin са построени на базата на технологии, които са собственост на британската компания Arm. Ако те, по някаква причина, решат да са солидарни с американците, Huawei ще имат много сериозен проблем.

Аналитиците вече оценяват действията на американското правителство като открит натиск, приложен по позната схема. Миналата година гигантът ZTE също пострада от лишаване на лиценз за използване на Android. В крайна сметка на косъм от смъртта, след преговори на най-високо ниво, забраната падна. Явно и сега Тръмп показва мускули и изработва разменна монета, която да използва на срещата му със Си Дзинпин, която се очаква следващия месец.

Какво ще се случи, ако Доналд и Си не се разберат? В първите месеци нищо особено. Но през есента може да настъпи малък апокалипсис в света на мобилните телефони. Huawei в момента е втората най-голяма марка в сегмента, на първо място e Samsung, на трето – Apple. Huawei са единствените от тройката, чиито продажби растат, при това с феноменални темпове.

Образуваният вакуум в наличието на устройства, естествено, ще повиши цените на наличните бройки. Samsung и Apple едва ли ще пропуснат тази възможност да напълнят джобовете си и също ще вдигнат цените на смартфоните, които ще произвеждат в този период.

Едно обаче е сигурно – невидимата ръка на пазара се показа, тя е груба, безкомпромисна и няма нищо общо с крайния потребител.