Я, какво коте! Всъщно не е коте! По- скоро прилича на пор. Но е много сладко! 

Така възкликнала пловдивчанката Илияна Лапатова, която докато миналата сряда вървейки по тротоара на бул. "Васил Априлов", забелязала светлокафяво животинче да притичва към автомобилите. Момичето успяло да го хване и го отнесла в дома си. Решила да го осинови, защото веднага се влюбила в пухкавата топчица. 

Няколко дни  по-късно обаче тя трябвало да се раздели с него, защото нейна приятелка открила стопанката на порчето. Която междувременно се поболяла от скръб по изчезналата животинка и заляла фейсбука със снимки и молби за помощ. Амбър е малко декоративно порче, което от година живее при Василена Илиева, която е превърнала  грижата за животните в смисъл на живота си. 

През по-голямата част от деня Амбър спи "като пор", но времето в което е будна, тя оползотворява, правейки различни бели. Последната обаче едва не й коствала живота.  Порчето се измъкнало през отворен прозорец на къщата на Василена в подножието на Бунарджика и потеглило на пътешествие. Амбър успяла да пресече улицата и минала безпрепятствено през градинката над аптека "Мальовица". След това слязла по стълбите и тръгнала да пресича булевард "Васил Априлов" в участъка, по който все още се движат автомобили. Точно тогава Илияна Лапатова го видяла и го хванала. 

Василена установила липсата му почти веднага, но от него нямало и следа. "Бях се побъркала от идеята, че е възможно да падне в някоя шахта и да умре от глад и жажда. Чувствах се ужасно виновна. Надявах се поне някой ми каже"едни хора спряха и я взеха" . Щеше да ми е гадно известно време, но пък щях да кажа"Карай , може да я гледат по- добре от мен", разказа момичето пред TNS.bg. Три дни след изчезването на Амбър, нейна позната д-р Петя Колева се свързала с нея и й казала, че животинчето е живо и здраво.

"Благодаря,благодаря на всички прекрасни хора!!! Прибрали са я в дома си, нахранили са я и са се влюбили в нея,и все пак ми я върнаха  благодаря ви Хора!!! Прекрасни сте!!!Бъдете живи и здрави!!!" благодари Василена през TNS.bg.

TNS.bg