Загадъчният остров Самотраки е една от най-очарователните дестинации. Това е мястото на тайните. Това място все още е едно от малкото с непокътната природа и е идеалният избор, за да избягате от обичайното.

Този остров също е един от близките до България. Намира се в Егейско море, между три други острова - Лимнос, Имврос и Тасос. 35 километра от дългата му 59 километра брегова линия са плажове, покрити с дребни камъни. Островът се намира на 300 километра от Пловдив, като до Александруполис, от където трябва да се хване ферибот, е едва 200 километра. С кола ще ви отнеме не повече от 3 часа и 30 минути. 

До него се стига с ферибот от град Александруполи, като обикновено има само по един ферибот на ден във всяка посока. Пристанището на острова се нарича Камариотиса, малко крайбрежно село. 

Природата прави острова уникален. На него е разположена най-високата планина сред островите в Егейско море, в която се вият водопади и се срещат уникални растителни видове. Водите около Самотраки крият един от най-богатите на морски видове подводни светове в Средиземноморието.

Главният град на острова се нарича Самотраки, а главният курорт - Терма. Една от най-големите забележителности на острова, всъщност, се намира в британския Лувър. Това е статуя на богинята на победата Нике.

Островът намира все повече почитатети сред туристите, които предпочитат караваната и палатката пред луксозните хотели. Съседите предлагат по-чисто море, безплатни места за къмпингуване и най-важното – спокойствието на природата.

Друга атракция на острова са водопадите, достъпни пеша по пътека, която тръгва от околностите на Терма. Първият водопад е Грия Ватра, на 20 минути пеша, а вторият е Фония, до който се стига по малко по-труден маршрут. Около водопадите се образуват малки каскади и езера, в които може да се плува през лятото (но все пак водата е студена).

Църквата Панагия Кримниотиса също заслужава посещение. Построена на върха на стръмна скала на плажа Пахия Амос, с панорамна гледка към плажа и заобикалящата природа, и с малка таверна отстрани.

Източници: feelgreece.com, wikipedia.org, profit.bg