Да защитаваш принципите си винаги е било по-лесно, отколкото да живееш според тях. Премиерът Кирил Петков също влезе в категорията, при която се вижда как ревностни защитници на дадени ценности, им е трудно да ги  приложат в своите действия.

От вчера ревностният защитник на свободата на словото и махането на цензурата Петков, се оказа със заключен профил във Фейсбук. Неговите последователи нямат никаква друга опция освен да харесат или споделят постовете на българския премиер.

Той вероятно е единственият глава на изпълнителна власт в Европейски съюз, при който хората в социалните мрежи не могат да изразят своето мнение.  Стените на всички премиер или президенти като  Олаф Шолц, Марио Драги,Емануел Макрон, Педро Санчес, Борис Джонсън и т.н. и т.н. са достъпни за потребителите на социалните мрежи.  Хората имат свобода на своите съждения и мнения, относно публикациите на властимащите. При Петков обаче вече не е така.

Освен забрана за коментиране, екипите на „Продължаваме промяната” зорко следят и „хейта” по адрес на Петков и „пречистват” стената на премиера. До преди няколко дни имаше десетки коментарите под публикацията за грешката на Петков за разказа на Чехов, който всъщност е на Толстой. Днес те бяха свити до пет, разбира се, всички положителни и окуражителни към лидера на ПП.

„Чистенето”  на имидж през профила във Фейсбук е меко казано абсурдно, но пиарите на „Продължаваме промяната”, обичащи се да се карат на журналисти, явно разбират по харвардски имиджмейкърството.

Логичният въпрос е дали с чистенето на  критичните мнения към Петков през Фейсбук няма да се прехвърли от социалните към масовите медии в България. Само преди дни „експертите” на ПП в медийната сфера, предложиха да се търси наказателна отговорност към журналисти извеждащи „неверни данни”. Последователността на събитията е обезпокоителна, а явно и свободата на словото на управляващите започва да им идва в повече, макар да изглежда твърде рано за това.

„Продължаваме промяната” вече заплашват журналисти със затворВ момента в света има 293 журналисти в затвори в цял свят, най-много от тях в Китай