Контрабанда на цигари в България винаги е имало и ще има.Няма кой да я спре. Но показател за степента на развитие на обществото и институциите е, когато тя намалява.Колкото по-развита икономически е държавата, толкова по-малко е контрабандата. В страните където има големи и огромни разлики в цените на каквито и да е стоки, ще има контрабанда независимо какви наказания се налагат. През вековете дори и със смърт, но това не е ликвидирало проблема. За някои българи нарушаването на каквито и да е закони е имидж, състезание, спорт. Те трябва да не са като другите- да ходят на работа, да стоят зад бюро, да се трудят и потят - те трябва да са тарикати. А за тях  няма граници и закони. Те трябва да ги нарушават, преодоляват, ако може показно, за да се види могъществото им и гравитацията дори, за да може да покажат, че законите трябва да се съобразяват с тях, а не те със законите.

Та тарикатлъка е заложен в гена на българина, но пък когато има и Бай-Ганйовски  „келепир” работата е сигурна-няма кой да го спре. А ако дори и спиращите са в схемата? Основното обаче е ниската икономическа база на обществото-последни по доходи сме в ЕС, а от там и ниски демократични ценности.Ние няма какво да пазим и ценим.На дъното сме. До скоро това имаше облик на пандемия, цигари се продаваха под път и над път.Повече по улиците отколкото в магазините.Но дойде кризата. Няма приходи в хазната и държавата или трябва да затвори или да я напълни или ако остави хората на това положение-гладни, 2/3-и под границата на бедност те сами ще бутнат всяко правителство и закони.А на Бойко това нещо не му се нрави. Икономическата нужда роди необходимостта да се напълни бюджета, като се запушат дупките в системата. Една от най-големите е контрабандата.  Изследвания сочат, че в малките градове всяка втора изпушена кутия цигари е незаконна. Според Главна дирекция „Криминална полиция“ нелегалната търговия с цигари през 2007 г. е била 14,3%, две години по-късно скача на 17,6, за да достигне рекордните за страната 34,5% през 2010 г. или над една трета.  През 2013 г. контрабандата на цигари е била 18,8% при средна за страните от Западна Европа от 5%.  Изобщо до 2014 година 25% от всички цигари са незаконни. Сега те са само 20%.

Ние сме "черната" дупка на Европа в контрабандата.  От скоро  се правят изследвания по поръчка на инициативата „Срещу незаконната търговия”, която обединява митниците, МВР, Центъра за изследване на демокрацията и пет големи тютюневи фирми: „Булгартабак Холдинг”, „Филип Морис България”, „Бритиш Америкън Табако Трейдинг България”, „Джапан Табако Интернешънъл България” и „Импириъл Табако България”.   Те подеха и информационна кампания, да не купуваш без бандеролни цигари, защото така подпомагаш организираната престъпност. Нали сте се чудили и дивили пред редицата билбордове с подобни послания.Казали сте си, че да, да това е така и сте продължили да си купувате евтини цигари. Но така ли смятат и хилядите хора пострадали от трафик на хора, проституция, наркотици, оръжеен бизнес? За тях това е страшна трагедия.А ако Ви застигне нещо подобно и Вас? Тогава ли ще спирате да купувате нелегално? И дали ще помогне?

Не, че е лошо, да има такава кампания, но бедния човек предпочита някоя спестена стотинка и лев пред морала, особено като пряко не го засяга. Честен, морален и гладен трудно се съвместяват.То в манастирите вече няма светци. Освен това нямате ли приятели, които да са се хвалили, като сте на маса и сте разпънали приказката, че са купили стек цигари с еди колко си лева по-малко.И това е геройство.Повод за още една бира.  Как мислите? Когато намерите нещо евтино, повече или по-малко купувате от него?  И колкото повече печелите, не оставате ли по-доволен? Ами тогава тютюнопушенето се увеличава, не намалява. А целта май беше обратната?Къде остана борбата с него?  Ако купувате бензин по лев и педесет, а не над 2.20лева , ще купувате повече, ще карате повече и ще сте доволен повече. Само, че бюджета губи. Но какво ни пука за него. Да не би държавата да и пука за мен? ДБ се пълни основно от акцизи и ДДС, всички други данъци са в пъти по-малко. Това се издържа държавата, а от там идват: заплатите на МВР, военни, лекари, учители, държавни служители, над 50% от пенсиите, безплатното образование на децата ви и т.н.

Акцизите от цигари са 1.8 милиарда лева за 2014 г. или 44.5% от всички акцизи или 6% от всички приходи в бюджета или 2.2% от БВП на България. Или 450-500 милиона лева не влизат в ДБ от акцизи и поне още над 100 милиона от ДДС. Тази загуба бюджета в крайна сметка си го взима от всички, че дори и от теб.Но тези пари влизат в джобовете на организираната престъпност, с част от които купуват скъпи коли, „тунинговат” скъпи жени и се правят на бизнесмени и елитът на България, дават напътствия и сочат посоката на обществото и морала. Те са част от хората, които чертаят бъдещето на България. И много ги смятат за успешни. Хора за пример.  Това са по -занижени експертни оценки. Загубите са много по-големи и се занижават, защото са страшни. Ще изглеждаме аборигени пред цивилизования свят, бананова република, а и ще предизвикат завистливи погледи и току виж някой си е помислил да се включи и в този бизнес. Но не може, там се стреля и убива. Има правила. Там всичко е подредено и то от десетилетия. От времената на социализма и желязната завеса, когато за да се печелят така нужните и скъпи долари и валута, Държавна Сигурност прокарва международни канали за трафик на наркотици и цигари, към Западна Европа. Те никога не са спирали да работят и генерират печалби. Само от време на време се сменя някой на върха, който да обира част от каймака. За 25 преходни и размирни години някои станаха милиардери от бедна и опоскана страна.

За сведение същите официални данни сочат, че пазара на наркотици и проституция в България е 160 милиона лева. Колкото и да е занижено това, то от наркотици се печели 3-4 пъти по-малко от контрабандни  цигари. Всички наркозависими и изобщо пробвали от марихуана нагоре са под 30 000 души. А „легално” купуващите ежедневно безбандерони цигари са над 400 000 българи, които годишно употребяват над 140 милиона кутии нелегални цигари. И това никой не тревожи. То се смята като малкото зло, което никому нищо не прави. Ежедневно пред лицето на много хора става търговията. И всички си затваряме очите.

Дали това може да се случи в Германия или Франция? Тук имаме повече полицаи на глава от анселението, но там всеки човек бди за спазването на закона и ще повика полиция веднага. И после се чудим откъде се пръкват олигарсите и как така и с какво купуват политиците или просто си ги назначават, за да ни управляват те  така, че техните интереси никога да не се накърняват, за да печелят повече и повече и никой да не помисля да ги спре. Това е порочен кръг и ние, гражданите сме в основата му. Ние сме почвата върху която те виреят.  Защо това не може да се получи в една Западно Европейска страна? Защото са извървяли този път преди много години и са стигнали до извода, че ако трябва държавата и гражданите да вървят напред, то всеки трябва да защитава не само собствените си, но и общите и държавните права и интереси.  

Няма богата държава, където хората да си затварят очите за беззаконието.Това значи, че държавата не ги интересува. А нали искаме не само ние , но и България да забогатее. Искаме да сме богати, а държавата да е бедна? Все се питаме: „Кога ще се оправим?” Демокрацията значи-да си отстояващ правата, а контрабандистите пряко ти ги нарушават. Е трябва  и малко интелект да го разбереш. Малката печалба днес от евтини цигари води до големи загуби утре и по-важното до бъдеще без перспектива. Ние чакаме да дойде някой да ни оправи, я политик, я чужденец. Но никой няма да рита срещу 100-200 милиона рушвет, ако ще и да е от Марс или  да е по-праведен от Папата.А организираната престъпност ще ги избие за няколко месеца. Системата за контрол върху държавата е важна, а това е гражданско съзнание и демокрация. Контролът на всеки гражданин. Развитите народи сами са се оправили. 

Продажбата на цигари без бандерол и контрабандата на цигари през границата създават работа на близо 15 000 души и както казахме почти половин милион ги пушат. Това не само е масовост, това си е един отрасъл, по-голям от много други-незаконен, но много доходен, със тихата подкрепа на всички. Българинът може да се ядоса, само ако някой е по-голям тарикат от него. Еми ядосайте се! Само, че ако има мафия, то тя е точно тук. И героизма веднага ще Ви се изпари. Гледаш ако можещ да се наредиш по веригата, да отхапеш и ти малко парче от баницата.   Градовете с най-висок дял на незаконната търговия с цигари са Сливен (70%), Свиленград (65,4%), Сандански (48,5%), Пазарджик (45,5%) и Пловдив (43%).

Според данни на Центъра за изследване на демокрацията през последните 15 години финансовата щета за държавата от нелегалното разпространение на тютюневи изделия се увеличава, тъй като акцизите добиват все по-голяма тежест при формирането на бюджетните приходи. Набива се един извод: по-малките и по-бедни градове имат по-висок дял. Същото е и с държавите. Като най-бедна държава в ЕС ние губим най-много процентно, че даже и в пъти. Ние сме на първо място по загуби. 3 пъти повече от Полша и Румъния, която смятаме за изостанала и по-зле представяща се от нас държава, 10 пъти по-зле от Германия и 16 пъти по-зле от Холандия, където в кофи-щоповете е разрешено пушенето на  марихуана. Но това не са водещите страни.

Пред тях, а това значи безумно много пред нас са:Чехия, Кипър, където се пуши много, Португалия, Словакия и т.н. останалите 27 други страни.Защо ни изпреварват всички и с много другите бивши социалистически страни? Те не са ли като нас? Или поне не бяха ли? Не са. И ще се отдалечават напред. Защото има демокрация, защото има пазар, защото има законност и реформи. Те се борят и съревновават със света, ние със себе си. Борим се и се караме един с друг. Тук е българския казан на ада.Не не оня свят. Ние сами си се дърпаме към дъното. Като първа в класацията, с най-малко незаконни цигари е Люксембург, над 100 пъти по-добре от нас, почти  липса  на контрабанда , но пък и с най-високи доходи- почти 2000 евро минимална работна заплата и по някои класации с най-висока в света.

Не искай само от държавата да се променя. Промени се ти, приятелите ти, средата, в която живееш и държавата ще се промени.Нали държавата , това сме ние.Затова и такава ние държавата.  Тя не може да създаде закони за морал и добродетели. Тя не може да те задължи да станеш по-добър. Духовното си го създаваш сам. Богата държава с тарикати на дребно не се гради.Една каца не може да се напълни, ако има над 400 000 макар и малки дупки. Това е същото, като кацата без дъно. 

Светозар Гледачев

*Светозар Гледачев е завършил Висшия икономически институт в София. През 1990 става аспирант на БАН по темата “Проблемът на малките и средни фирми в развитите пазарни икономики”. Има американски сертификат за: “Финансов и счетоводен анализ” и “Анализ на нови предприятия”. В професионалното му портфолио фигурират множество научни публикации в специализирани издания и в пресата. Автор е на учебник по маркетинг. Бил е банков директор, управител на приватизационен фонд, член на УС на редица предприятия от сферата на леката и тежката промишленост.