Летен порой вчера за минути превърна Пловдив в декор  на филм с апокалиптичен сюжет. По стечение на обстоятелствата екип на TrafficNews.bg се оказа "на първия ред в киното". Пред очите ни булевардите се превърнаха в плавателни реки, десетки автомобили останаха под вода. Дървета се чупеха като клечки и падаха върху колите, късаха жици,  едва не убиха човек. В 16.30 часа дъждът спря,  а града цареше пълен хаос.

Телефон 112, който трябва да поема сигналите за спешни ситуации в цялата страна, просто не работеше. Опитахме се да съобщим, че бул . "Шести септември" е залят от метър вода и е непроходим, за да изпратят патрул да го отцепи,  но това се оказа непосилна задача. Имало проблеми с комуникацията със 112 от няколко дни, обясниха по-късно от полицията.

Съседите на строителя Илия Лазаров, който изгоря в дома си , след като къщата му бе ударена от мълния, безуспешно звънели на 112, но там никой не вдигал. Човекът загинал пред очите им , а къщата му станала на пепел.

Останалите дежурни телефони  в различните институции или даваха свободно и никой не вдигаше или даваше непрекъснато заето.

Стотици шофьори, които се опитваха да се измъкнат от водния капан, останаха часове в трафика. Не знаеха къде са проходимите участъци и измъкнали се от един капан , попадаха в друг.  Автобуси в насрещното, абсурдни маневри, нелогични реакции. Никаква превенция, никаква адекватна реакция, никакво отношение.

Половин час след пороя полиция започна да отцепва подходите към наводнените участъци, но далеч не навсякъде.

„Защо не напишете какво се случва на кръговото при "Скобелева майка"? Огромно задръстване от коли, който се опитват да влязат в града, без никой да си направи труда да сложи елементарна табела, че пътят е затворен. Хората преминаваха през откъртената мантинела в насрещното, за да се върнат обратно. Нямаше нито полиция, нито пожарна!!!“ написа читателка във фейсбук страницата ни днес около 17 часа.

Всъщност по това време вече всички пожарни бяха навън , тъй като сигналите за наводнени улици, прииждали като вълна от отминалия порой. По традиция, както при всяко бедствие ,огнеборците ще са на крак поне още 48 часа, докато отстранят всички щети. 

На официалните страници на нито една от институциите, които имат ангажимент за хората по време на бедствие, нямаше актуална информация за случващото се. На страницата на Областна управа най- актуалната новина бе за наградата , която получил зам. областният, полицията съобщаваше за назначения нов директор / на когото очевидно му тръгна по вода/ , а от общината ни уведомиха, че са събрали доброволците и че в Пловдив са паднали 55 литра на квадратен метър.

Нито ред за това къде има непроходими участъци, кои улици са затворени , кои са алтернативните маршрути. Актуална информация имахме единствено благодарение на гражданите, които изпращаха информация и снимки  на опасните участъци.

По отношение на превенцията също се оказа , че сме гола вода и кал в ушите, пардон – в шахтите. Дежурните екипи на ВиК , които отпушваха дъждоприемните шахти вадеха от тях огромни купчини листа, примесени с кал. Заради тях кръстовищата на много места в града приличаха на езера, а по улиците течаха пълноводни реки.  За 18 000 шахти в града се грижи фирма „Сиенит“ , по 4 -годишен договор , сключен през 2012 година с община Пловдив. Не е ясно колко от данък смет на пловдивчани отива по това перо, но очевидно сумите, които плащаме не са достатъчни, за да може съоръженията да са във състояние да  изпълняват предназначението си. И все пак да дори да приемем, че лятото е отпускарски период и във фирмата не е имала достатъчно капацитет да чисти, то прогнозата за днешния дъжд беше ясна още преди седмица. Излишно е да се правим на изненадани , да виним природата и да се оправдаваме със силния дъжд .

В крайна сметка това беше порой , който продължи около 30 минути. Не беше нито земетресение, нито някакво друго тежко бедствие или терористичен акт. Да, можем да чукаме на дърво, да си плюем в пазвите и да правим прочее заклинания, за да не ни застигат подобни чудесии, но все пак е редно да имаме нормална система за сигнализация и действие в подобни случаи.

Защото не ми се мисли какво ще се случи, ако  ни застигне някоя от гореизброените катастрофи, а телефон 112 отново има „проблем с комуникацията“.

Щетите тепърва ще се изчисляват. И те отново ще бъдат платени от гражданите. Същите граждани , които веднъж са си платили такса смет и поддръжката на шахтите. Същите граждани , които са сигнализирали , че дървото на ул. "Света Петка" срещу № 22 ще падне всеки момент.  Същите граждани, които днес останаха без препитание, защото магазините им в подлезите бяха пометени.  Докога?

Парашкева Иванова,TrafficNews.bg