Няма мъжка дума, няма чест и достойнство. Липсват знания, а знанията правят човек свободен. На нас гледат като на роднина от село, който трябва да крият от роднините. Кирил Петков, започна напоследък да се държи като Бойко – Аз това, аз онова….

Това са само част от мненията, споделени от депутати от парламентарната група на ИТН, които в петък пристигнаха в Пловдив за среща със симпатизанти. Депутатите Тошко Йорданов, Ива Митева, Виктория Василева, Любомир Каримански, Станислав Балабанов и др. застанаха очи в очи с пловдивските си съмишленици в една от залите на Дома на културата. По същото време в панаира, премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев обявиха старта на новата си партия „Продължаваме промяната”. От ИТН заявиха, че не търсят провокация в съвпадението и малко преди срещата научили за новосъздадената партия. Също така обясниха, че не са канени на учредяването. На фона на колизиите, които напоследък са ежедневие в коалиционния живот на управляващите, това явно  е най- малкия проблем.

Макар, че от самото начало е ясно, че между коалиционните партньори минават дебели разделителни линии по доста въпроси, откритата война започна с избора на нов гуверньор на БНБ.  След като ИТН и ПП издигнаха съответно Любомир Каримански и Андрей Гюров, а от двете страни заваляха компромати и обвинения срещу съответния опонент, се наложи от Европа да размахат пръст и след мистериозно обаждане Гюров оттегли кандидатурата си. Това обаче по никакъв начин не изглади отношенията между коалиционните партньори, защото от ИТН са категорични , че нямат никакво намерение да изтеглят Каримански , който има необходимия опит да заеме този пост. „Коалиционните ни партньори изсипаха гнусна, долна мазна помия по нашия кандидат. Стремежът бе да се сложи човек- проекция на финансовия министър, което ме навежда на мисли за нещо нередно”, заяви Тошко Йорданов.

Опитът кандидатурата за шеф БНБ да бъде изтъргувана срещу пост в Световната банка също пропадна. На срещата в Пловдив Каримански  опроверга атаките срещу себе си и постави въпроса за валутния и златния резерв на страната. „ Направил съм официално запитване до БНБ при какви условия златния резерв на страната е предоставен на Лондон, колко често се рехабилитира, как може да бъде върнат в страната. До този момент обаче не съм получил отговор” , заяви депутатът. Той съобщи също , че за последните 6 години има натрупана загуба от 320 милиона лева във валутния резерв на страната , който е 30 милиарда евро. Каримански изяви опасения, че ако парите от Плана за възстановяване и развитие отидат в НПО-та или компании със спорни производство, това ще е лошо за икономиката на страната, която очаква тези пари, за да се стабилизира. „България не може да намери място в Европейския пазар, тъй като не е конкурентноспособна. Тези пари трябва да се вложат в производство, а не да отидат при потребителите. Очакват ни 2-3 тежки години и потреблението трябва да бъде овладяно, не да се печат пари. Сивата икономика може да се прибори само с икономически ръст, а не с проинфлационни мерки” е категоричен икономистът.

Други спорни моменти, по които тонът се изостри, бяха плащанията към пътните фирми, както и Северна Македония.

Пловдивчани поискаха оставките на шефовете на ВиК – Пловдив и РДНСК – Пловдив, като изтъкнаха , корупционните схеми там не са засегнати от Промяната и припомниха, че министърът на регионалното развитие , който им е принципал , е от квотата на ИТН.

От партията на Слави, за пореден път декларираха , че имат желание за доста по-сериозни промени, но разполагат само с 24 депутати, които са крайно недостатъчни. Не скриха и разочарованието си от партньорите си от Продължаваме промяната. „Ние търпим недостойното им поведение. Гадното, долно и мръсно лицемерие в парламента. Опитаха се да предложат ако 3 партии от коалицията са съгласни по даден въпрос, 4-тата да гласува „служебно”. Но ние подобни ангажименти не сме поемали. ПП са като грамофонна плоча – едно и също нещо могат да го повтарят до безкрай. Но ако това върви при БСП, при нас – не. Ние сме шилото в торбата на тази коалиция”, заяви Тошко Йорданов. Златомира Мострова  пък изрази разочарованието си от работата в транспорта, като коментира , че министър Събев не е изпълнил нито един от поетите ангажименти на този етап.

По отношение на хартиените бюлетини, Ива Митева припомни, че от БСП са си сменили мнението 4 пъти при различните гласувания, а те са категорично за машинно броене без хартия, защото така броят на нередовните бюлетини рязко пада. „Избирателната активност не пада заради машините, а защото хората вече не вярват на политиците” обобщи тя. Народните представители за пореден път заявиха, че при този крах на представителната демокрация, е по-добре да разчитаме на пряката , т.е през референдуми. Но затова трябва да бъде променен закона, тъй като в сегашния му вид той е неприложим. „Но това се случва, когато хората гласуват емоционално, за някой от Канада , който се усмихва”  обобщи Йорданов.

И все пак най- сериозната разделителна линия засега остава Северна Македония. От ИТН бяха категорични, че ако Продължаваме промяната вдигнат ветото без да бъде спазен договорът ни със РСМ, това означава край на коалицията. „Кирил Петков не е цар, за да решава самостоятелно” заявиха те.  Ива Митева от позицията на богатия си парламентарен опит , заяви че досега не е виждала нито една парламентарна група да се командва с бутон и СМС-и и, заяви, че е „много тъжно да виждаш хора на Коалиционни съвети, които да вземат решение, едва когато получат СМС”.

Симпатизантите на партията изразиха съмнение, че партиите от коалицията вече са в предизборна кампания, но от ИТН коментираха, че изборите не са решение и още повече ще затлачат положението. С голяма доза носталгия Ива Митева заяви, че й липсват предишните народни събрания, тъй като там е имало доста повече хора с опит и знания. „Мислех, че младите хора ще променят политиката, но сбърках. Липсват опитни хора” коментира тя.

Освен липса на доверие между партньорите, представителите на ИТН вече не крият и отвращението, с което участват в коалицията. „На нас гледат като на роднина от село, който трябва да крият от роднините” обобщи Тошко Йорданов.

При тази ситуация въпреки декларациите от страна на всички участници в този брак по сметка, разводът е въпрос на време. Въпреки, войната, въпреки рекордната инфлация, въпреки тежките икономически прогнози. А на всички песимисти, които смятат, че по-лошо не може да стане, оптимистично можем да кажем – може , може!