Може ли падне правителството заради войната в Украйна? Този въпрос става все по-актуален в политическите централи, предвид и напрежението, което се нагнетява в обществото с всеки изминал ден.

Смяната на военния министър и отказът на социалистите да подкрепят декларацията на парламента за войната в Украйна, показаха колко разделени по темата са БСП и останалите три формации в управляващата коалиция.

БСП не подкрепи декларацията на парламента за войната в Украйна , с която Кирил Петков на практика отиде в Брюксел и даде позицията на България.Ако не бяха гласовете на ГЕРБ в този момент, то страната ни щеше да е от малкото без позиция за войната. Де юре с това гласуване се пропука за първи път и управляващото мнозинство.  

Социалистите пуснаха дълга позиция, в която обясняват защо са против санкциите срещу Русия, като напомниха и историческите традиции на БСП.   В Европарламента пък червените депутати не подкрепиха  предоставянето на европейска военна помощ за Украйна, санкционирането на руски медии и ограничаването на руските енергийни доставки. Мотивът им е, че това ще „доведе до ескалация на конфликта”.

Редица анализатори, както български, така и международни, сравняват поведението на БСП с това на троянски кон на Русия в България и съответно в правителството. Корнелия Нинова пък й е все по-трудно да лавира между позицията на правителството в този конфликт и редовите членове на социалистите, които в по-голямата си част имат откровена проруска ориентация.

В този смисъл БСП съвсем не е надежден партньор, в което и да е правителство, предвид събитията в Украйна, които дълго време ще са водещ фактор не само в международната, но и българската политика.

Близки до „Демократична България” и „Има такъв народ” вече изразяват  публично своето притеснение относно БСП. В политическите среди се говори, че от двете партии вече са поискали „Продължаваме промяната” да премахне БСП от управляващата коалиция.  На практика коалиционното споразумение е трите партии по отделно с „Продължаваме промяната”, но не и помежду им.

„Премахването” на Нинова от правителството, обаче неотменно върви с нова коалиция и замяната й с друга партия. Нови избори в България в тази политическа обстановка никой нито може, нито иска да си позволи. Поради това вероятно ще се търси друга формация в сегашното Народно събрание.  Повече от ясно е, че това може да е само ГЕРБ, предвид категоричната евроатлантическа позиция.   При този сценарий и нова четворна коалиция, то тя ще разполага със 165 депутати, което е квалифицирано мнозинство и дори ще може да прави корекции по Конституцията.  

За да се случи това правителството трябва да подаде оставка, а президентът е длъжен отново да връчи трите мандата – на първата, втората и една по избор от парламентарните сили за съставяне на правителство.

Пред общественото недоволство, което ще избухне при такава хипотеза, то реализацията на мандата, ще е възможна единствено с този на „Продължаваме промяната”. Говори се, че при такъв сценарий, новият кабинет ще има доста различен състав от сегашното правителство и то не само по отношения на БСП министрите.

Съставяне на правителство с  мандат на ГЕРБ е втори вариант, който обаче към момента изглежда труден. Една утежняваща ситуация по време на войната, обаче може да промени редица обстоятелства в политически централи.

Друга обсъждана хипотеза е, БСП да бъде премахната от управлението, а на мястото на техните министри да се сложат непартийни експерти. По този начин ГЕРБ няма официално да е в управляващата коалиция, но ще подкрепя това правителство заради кризата в Украйна.

Ясно е и, че посолствата у нас, както и ръководството на Европейския съюз гледат под лупа случващото се в България.  Още една несигурна страна членка в тази ситуация, може да блокира и редица резолюции и решения, които ще се взимат заради кризата в Украйна.